Több száz millió lakható bolygó lehet a galaxisunkban

A vörös törpe csillagok körül keringő bolygók egyharmada alkalmas lehet az életre.

Több száz millió lakható bolygó lehet a galaxisunkban egy vörös törpéket vizsgáló új tanulmány szerint – írja a Live Science. A vörös törpék a Napnál jóval kisebb és vörösebb csillagok, a Tejútrendszer legtöbb csillaga ebbe a kategóriába sorolható.

A bolygókutató Kepler űrtávcső legfrissebb adatai azt mutatják, hogy a vörös törpék körül keringő bolygók egyharmada alkalmas lehet az élet fenntartására, vagyis galaxisukban több száz millió lakható bolygó létezhet.

A kutatók a tanulmány elkészítéséhez az Európai Űrügynökség (ESA) Gaia nevű műholdja által rögzített információkat is megvizsgálták, amely a naprendszerünkön kívüli bolygók keringési pályáját figyeli.

Ezek az adatok rendkívül fontosak, ugyanis az égitestek keringési pályájától függ, hogy a bolygó felszínén túl magas, túl alacsony vagy éppen megfelelő lesz-e a hőmérséklet a folyékony halmazállapotú víz létezéséhez. A folyékony halmazállapotú víz az általunk ismert élet kialakulásának és fennmaradásának egyik legalapvetőbb feltétele.