Hatalmas napkitörés érheti el a Földet

Kutatók szerint szabad szemmel is látható a régió. Védelem nélkül azonban nem érdemes nézelődni.

Egy, a Földnél négyszer nagyobb napfoltot figyeltek meg a csillagászok, amely bolygónk felé néz. Az AR3310-as jelölésű aktív régió szakértők szerint flerek kialakítására képes lehet – írja a Science Alert.

Bum-Suk Yeom dél-koreai csillagász szerint a terület szabad szemmel is látható, az amatőr csillagászoknak azonban azt tanácsolta, hogy a szemük védelme érdekében olyan szemüveget használjanak, amelyek lencséi a Nap UV- és infravörös sugarainak 100 százalékát kizárják. New Jersey-ben, New Yorkban, Pennsylvaniában és Nebraskában a közeli erdőtüzek füstje természetes szűrőként szolgált, így itt eszközök nélkül is megfigyelték a jelenséget.

SDO/ NASA

A napfoltok a csillagunkról készült képeken sötétebbnek tűnnek, mert hűvösebbek a környező régióknál. A napfoltok ott jönnek létre, ahol az erős mágneses mezők megakadályozzák, hogy a Nap hője elérje a felszínt. Az úgynevezett flerek az ilyen régiókban szoktak kialakulni, ezek a jelenségek a naptevékenység egyik formáját adják, és az atmoszféra egy részének hirtelen kifényesedésével járnak.

E napfolt esetében már megfigyeltek egy kitörést, amit magas szintű M-fler-ként regisztrálták – ekkor azonban még nem a Földdel szemben helyezkedett el a folt. Ez egyébként a második legmagasabb fokozat a napkitörések erősségét osztályozó skálán.

A Nemzeti Óceán‑ és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) álláspontja szerint nagyjából 20 százalék esélye van annak, hogy a folt egy erős, X-osztályú kitörést bocsát ki, miközben még mindig a Földdel néz farkasszemet. Ez rádiókimaradást idézhetne elő, ami a légi közlekedésre is hatással lenne. Emellett sugárzási viharok is kialakulhatnának.

A Napciklus csúcstevékenységéhez közeledve egyre több aktivitásra lehet számítani. Az elmúlt hónapokban sarki fényeket, naptornádókat, erőteljes koronakidobódásokat és geomágneses viharokat is megfigyeltek. Így az elkövetkező hónapokban még több aktivitás várható.