Elképesztő kincseket találtak egy lefolyóban

Az értékes ékkövekre egy ősi fürdőben bukkantak rá.

Lenyűgöző, vésett mintákkal díszített féldrágaköveket találtak egy ókori római fürdő romjai között – írja a The New York Times. A régészek összesen 36 ékkövet fedeztek fel, amelyek feltehetőleg fürdés közben estek ki tehetős tulajdonosaik pecsétgyűrűiből, majd a lefolyókban végezték.

A díszes ékszerek jáspisból, ametisztből és karneolból készültek, a legkisebbek 5 milliméteresek, de akadnak 16 milliméter nagyságúak is. Legtöbbjükre valamilyen istenség képét vésték, esetleg más mitológiai lények, például szatírok szerepelnek rajtuk.

Az ékköveken kívül az ásatások során számos más leletre is bukkantak, köztük üveg gyöngyökre, agyag figurákra, fegyverekre, pénzérmékre és mintegy 100 darab hajtűre. A régészek összesen 700 tárgyat találtak a lelőhelyen.

A rengeteg hajtű miatt a szakértők azt feltételezik, hogy az ékszereknek női tulajdonosai lehettek, akik a tolvajoktól félve nem merték a fürdő öltözőiben hagyni becses kincsüket. A meleg vízben ázva azonban a drágakövet rögzítő ragasztóanyag meggyengült, a gyűrű fémváza pedig kitágult, így az ékkő könnyedén kipottyant a foglalatból.