Mennyi idő alatt bomlik le egy emberi holttest?

Hogy lehet, hogy egyes testek néhány év alatt csontvázzá válnak, míg mások több ezer évig fennmaradnak?

Miután egy ember meghal, teste azonnal oszlásnak indul, de meddig tart mire teljesen lebomlik? Erre a kérdésre keresi a választ a Live Science cikke.

A bomlás folyamata sejtszinten már percekkel a halál beállta után elkezdődik, számos tényezőtől függ azonban, hogy mennyi időbe telik, mire csak a csontváz marad egy holttestből. A hőmérséklet, a talaj típusa és a koporsó anyaga mind hatással vannak a szerves anyagok pusztulásának időtartamára. Daniel Wescott, a Texasi Állami Egyetem Törvényszéki Antropológia Központjának vezetője szerint egy átlagos koporsóban nagyjából egy évtized alatt a csontokon kívül minden szövet elenyészik.

A folyamat természetes kevesebb időt igényel, amennyiben koporsó nélkül temetik el a halottat. Nicholas Passalacqua, a Nyugat-Karolinai Egyetem oszteológia (a csontok vizsgálatával foglalkozó tudományág) professzora úgy gondolja, ebben az esetben öt év elteltével nem marad a csontvázon kívül semmi a testből.

Minko Chernev / EyeEm / Getty Images

A bomlás ezt követően jelentősen lelassul: a csontváz teljes megsemmisüléséhez több évtized is kellhet. Akkor mégis hogy lehet, hogy léteznek több ezer éves múmiák?

Az emberi test bomlása megállíthatatlan folyamat, ugyanakkor jelentősen lassítható. 

Ennek eléréséhez fontos lépés a gyomor mihamarabbi eltávolítása, hiszen a halál után ebben a szervben olyan gázok keletkeznek, amelyek gyorsítják a holttest oszlását. Szintén lényeges eljárás a balzsamozás, amely során lecsapolják a vért és minden egyéb testnedvet, majd helyükre tartósítóként működő balzsamozó vegyszereket töltenek.

A balzsamozás óriási mértékben befolyásolja a bomlást, ezt tökéletesen bizonyítja Vlagyimir Iljics Lenin teste, amely közel 100 évvel halála után is rendkívül jó állapotban van a konzerválásnak köszönhetően. A holttestek bizonyos esetekben balzsamozás nélkül is konzerválódhatnak, például szélsőségesen száraz vagy oxigénszegény környezetben.