Már egyetlen alkoholos ital is függőséghez vezethet

Komoly eredményt érhettek el az alkoholfüggőség kialakulásának kutatásában.
Kapcsolódó cikkek

Egy új kutatás szerint már egyetlen alkoholos ital elfogyasztása is előkészítheti az agyat arra, hogy a későbbiekben alkoholfüggővé váljon – írja az IFLScience. A PNAS folyóiratban megjelent tanulmány szerint az etanolnak való kitettség tartós változásokat okoz mind az egerek, mind pedig a muslicák neuronjaiban, ami szinaptikus átalakulást eredményez az agy jutalmazási áramkörében.

Eddig keveset lehetett tudni arról, hogy milyen folyamatok zajlanak le az agyban az egyszeri alkoholfogyasztástól a függőségig. A tanulmány szerzői ennek feltérképezése végett azt kezdték el vizsgálni, hogy milyen molekuláris, sejtszintű és viselkedési változásokat eredményez az alkoholfogyasztás két olyan fajnál, amelyeket gyakran használnak modellként az emberi agy tanulmányozására. A kutatók kvantitatív tömegspektrometria segítségével több mint kétezer hippokampuszban található fehérjét vizsgáltak meg az egerek agyában az etanolnak való kitettséget követően.

E során összesen 72 olyan proteint azonosítottak, amelyek drámaian megváltoztak az alkoholfogyasztás hatására.

A MAP6 és az Ankyrin-3 fehérjék változásai például a neuronok összekötő karjainak egy kulcsfontosságú szakaszának megrövidülését eredményezték a fogyasztás után, legalább 24 órán át. Emellett a kutatók a mitokondriumok mozgásának növekedését is megfigyelték az etanollal táplált egerek idegsejtjeiben. Mivel a mitokondriumok látják el energiával az idegsejteket, a vándorlásnak ez a növekedése valószínűleg jelentős hatással van ezen idegsejtek működésére. Ennek az elméletnek a teszteléséhez megpróbálták visszafordítani ezeket a sejtszintű hatásokat olyan muslicák, amelyekben kialakult az etanolfüggőség.

Kapcsolódó
Egy friss kutatás szerint a fiataloknak egyáltalán nem kéne alkoholt inniuk
Az idősebb felnőtteknek viszont egy kis mennyiség akár jót is tehet.

Azáltal, hogy meggátolták a dopaminneuronokba történő mitokondriumok vándorlását irányító fehérjét, sikerült megszüntetni az állatok alkoholfüggőségét. A kutatás tehát látszólag bizonyítja, hogy már az egyszeri fogyasztás is elindíthatja a függőség kialakulását. Hangsúlyozták: bár további kutatásokra lesz szükség annak érdekében, hogy megállapítsák, emberekre is érvényes-e ez az eredmény, érdekes ténynek bizonyult, hogy az etanolfüggőség kialakulása ugyanattól függ a muslicák és az embereknél is.