Magyarországról örökítették meg a régóta várt üstököst

Majzik Lionel magyar asztrofotós még animációt is készített az égitestről.

Majzik Lionel asztrofotósnak sikerült megörökítenie a C/2017 K2 (PANSTARRS)-üstököst. A 14-18 kilométer átmérőjű égitestet Richard Wainscoat és kollégái fedezték fel 2017-ben. Az üstökös 0,8 fényév távolságról, az Oort-felhőből érkezett, és valószínűleg először közelíti meg a Napot.

Az objektum július 14-én járt a „legközelebb” a Földhöz, ekkor 270 millió kilométerre volt.

Eleinte úgy tűnt, hogy 2022 nyarán egy kifejezetten látványos üstököst láthatunk majd. Majzik Lionel már 2021. május 3-án elkezdte figyelni az objektumot, akkor még nem lehetett sejteni, hogy a C/2017 K2 (PANSTARRS) enyhén alul fogja múlni a várakozásokat.

„2022 tavaszán már látszódott némi megtorpanás a fénygörbén és a nyár elejére egyértelművé vált, hogy annak is örülhetünk, ha az üstökös magyarországi láthatósága során eléri majd a 7,5-8 magnitúdót. A hosszú porcsóva hiánya és a kompakt zöld kóma kifejezetten csalódás egy olyan üstököstől, ami ritkán vagy egyáltalán nem járt napközelben” – írja bejegyzésében az asztrofotós. Alábbi felvétele Tápióbicskén készült július 3-án.

Majzik Lionel az adatok alapján egy animációt is létrehozott.

Az asztrofotós szerint a binokulárral megfigyelhető, meredeken délre tartó üstököst az Ophiuchus, majd a Scorpius csillagképben lehet követni a nyári időszakban, később viszont csak a déli félgömbről lesz látható. „Ugyan a viszonylag távoli napközelsége miatt (1,79 CSE csillagászati egység, a szerk.), nagyon kevés rá az esély, de a déli észlelők még reménykedhetnek egy váratlan kitörésben” – teszi hozzá.