Élve sodródhatott partra a százéves cápa

A nőstény tetemét még márciusban találták meg.

Agyhártyagyulladás okozta annak a grönlandi cápának a halálát, amelynek maradványait márciusban találták meg a délnyugat-angliai Cornwall egyik partján – írja a The Guardian. A tetem első felfedezése után eltűnt, de sikerült ismét felkutatni, az esetről itt mi is beszámoltunk.

A grönlandi cápa a leghosszabb élettartamú gerinces. Eleinte úgy vélték, hogy a márciusban felfedezett, 4 méter hosszú példány akár több száz éves is lehetett, a mostani becslések alapján viszont már „csak” nagyjából 100 évesnek gondolják.

Bár az egyed az első világháború után jött világra, a grönlandi cápák között fiatalnak számít.

A nőstények a kutatók szerint 150 éves korukra válhatnak kifejletté.

A tetemet a szakértők átfogó elemzés alá vetették. Mivel grönlandi cápák ritkán bukkannak fel az Egyesült Királyság partjain, ez lehetett az első alkalom, amikor az országban boncolták a faj egyik példányát.

A vizsgálat során kimutatták az agyhártyagyulladás nyomait. A faj alapvetően a sarkvidéken és az Atlanti-óceán északi részén fordul elő, a betegség megmagyarázhatja, hogy a nőstény miért volt ilyen messze otthonától.

Az állat agya kissé elszíneződött, és zavaros folyadékot tartalmazott, amelyben észlelték az agyhártyagyulladást okozó baktériumot. Ez az első grönlandi cápa, amelynél a betegséget azonosították. Azt nem tudni, hogy a példány miként fertőződött meg. A cápa teste meglehetősen rossz állapotban volt, a gyomorban kimutatott iszap miatt feltételezhető, hogy a nőstény még élt, amikor partra került.