Hálószobájában ölték meg az orosz cárt

I. Pál cár folyamatosan orgyilkosoktól rettegett, és mint kiderült, nem alaptalanul.
Kapcsolódó cikkek

I. (Nagy) Katalin cárnő férje, III. Péter meggyilkoltatása révén jutott trónra 1762-ben, ezért érthető, hogy igyekezett minél távolabb tartani az uralkodástól a törvényes örököst, aki nem volt más, mint saját, akkor 8 esztendős fia, Pál. A fiú a háttérben élte életét, leginkább a sakk kötötte le, és édesapjához hasonlóan rajongott a katonaságért.

Művelt ember volt kevés önállósággal: feleségeit anyja választotta, és gyermekei neveltetésébe sem volt beleszólása. Katalin halála után, 1796 novemberében jött el az ő ideje, I. Pál néven lépett trónra. Uralkodása során igyekezett olyan rendszert kiépíteni, ahol abszolút hatalomra tegyen szert, megszervezte az első minisztériumokat Oroszországban – írja a Rubicon.hu.

Wikipedia

Beszállt a Franciaország elleni háborúba, hogy Málta szigetét felszabadítsa, ezzel pedig gyermekkori álmát valóra váltsa: a Máltai Lovagrend nagymestere akart lenni. A Pál által küldött csapatok sikerrel harcoltak, Szuvorov szárazföldön Svájcig jutott el, Usakov admirális felszabadította a Jón-szigeteket, a cár pedig 1799-ben nagymester lett.

Málta szigetét azonban a britek megtartották, ezért a dühös cár pártot váltott, és Bonapartéval kezdett tárgyalni, amit az orosz főnemesség és az udvar nem nézett jó szemmel. A cár uralkodása alatt végig orgyilkosoktól rettegett, és mint kiderült, nem alaptalanul: 1801. március 23-án éjjel az ágyában gyilkolták meg, fia és utódja, a későbbi II. Sándor tudtával.