Lenyűgöző Triceratops-csontvázra bukkantak

A Horridus nevű példány 266 csontja maradt fenn.

A Horridus nevet kapta új tulajdonosától, az ausztrál Museums Victoriától a világ egy legteljesebb Triceratops-csontváza – írja a CNN. A 67 millió éves kövületet 2014-ben Montanában fedezte fel Craig Pfister kereskedelmi paleontológus, a Great Plains Paleontology vállalat tulajdonosa. A szakértő közel 30 éves karriere során rengeteg izgalmas leletre bukkant, de Horridus az egyik kedvence.

A feltárás nagyjából egy éven át tartott, a lelet 266 darab csontból áll.

A maradványok a közelmúltban érkeztek meg a Melbourne-i Múzeumba, ahol jelenleg egy különleges kiállítás keretében tekinthetőek meg.

Horridus 2,5 méter magas, 7 méter hosszú és egytonnás csontváza közel 85 százalékig teljes. A koponya kifejezetten jó állapotú, a csontok 98 százalékát tartalmazza, és a három szarv és a nyakfodor is fennmaradt rajta. A példány nemét nem lehet megállapítani.

Azt nem tudni, hogy a lelet miként konzerválódott, de Erich Fitzgerald, a Museums Victoria paleontológusa szerint az állat pusztulása után hamar betemetődhetett. A szakértő arra gyanakszik, hogy a tetem egy folyóba került, gyorsan elsüllyedt, majd betakarta a homok és az iszap.