Több milliárd génszerkesztett szúnyogot engedne szabadon egy vállalat

A cél az, hogy a rovarok révén kontrollálják a szúnyogpopulációt.

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) engedélyt adott az Oxitec biotechnológiai vállalatnak arra, hogy több milliárd génszerkesztett szúnyogot engedjen el Floridában és Kaliforniában – írja az IFLScience. A rovarok a tervek szerint a szúnyogok terjesztette kórokozók, így a Zika-vírus ellen segíthetnek.

A sikeres kockázatértékelést követően egy kísérletben 2,4 milliárd génszerkesztett példányt fognak elengedni – 2 milliárdot Kaliforniában, 400 milliót pedig Floridában. A rovarokat két időszakban, 2022-ben és 2024-ben telepítik majd be. Tavaly már elvégeztek egy kisebb tesztet Florida Keysen.

A több milliárd hím egyiptomi csípőszúnyogot úgy módosítják, hogy tTAV-OX5034 fehérjéjük kifejeződjön. A faj nem őshonos Kaliforniában és Floridában, az idegen rovarok ugyanakkor idővel bizonyos betegségek, így a dengue-láz egyik fő hordozójává váltak az államokban.

Joao Paulo Burini / Getty Images

A génszerkesztés révén a hímek párosodás után átadják a tTAV-OX5034 proteint.

A fehérje elpusztítja a csípésre képes nőstény szúnyogokat, mielőtt még kifejlődnének.

A módszerrel így elvileg korlátozhatják a populációt, és visszaszoríthatják a kórokozókat.

Bár az Oxitec technológiája rengeteg vizsgálaton esett át, a megoldásnak több kritikusa is van – a közelmúltban engedélyezett tesztet is sokan támadják. A kezdeti projekteket gyakran kifogásolták a helyiek, egy brazíliai kísérlet után pedig egy 2019-es tanulmányban azt írták, hogy számtalan  nőstény ki tudott fejlődni, ami potenciálisan csak rontott a helyzeten. Érdemes kiemelni, hogy a publikációval kapcsolatban még az azt megjelentető szerkesztőség is fenntartásokat fogalmazott meg.