Kitüntetik a Szellemhadsereg tagjait

A csoport a becslések alapján mintegy 30 ezer életet mentett meg a második világháború alatt.

Joe Biden amerikai elnök aláírta azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy kitüntessék a második világháború titkos katonai csoportjának, az úgynevezett Ghost Army (Szellemhadsereg) tagjait – írja az MTI. A Ghost Army a világháború titkos hadműveleti egysége volt. A törvény alapján a hadsereg tagjainak 75 évvel ezelőtti szolgálatait kongresszusi aranyéremmel ismerik el.

A Ghost Army két egysége elterelő hadműveleteket hajtott végre: felfújható tankokat, hanghatásokat, rádiós trükköket és más eszközöket vetett be Európában, hogy elvonja az ellenséges haderők figyelmét az amerikai katonákról.

Ezzel a becslések alapján mintegy 30 ezer életet mentettek meg.

Mivel titokban működtek, hősiességüket nem ismerték el eddig. Joe Biden kedden írta alá azt a törvényt, amelynek értelmében kitüntetik őket.

JACQUES BOYER / Roger-Viollet via AFP

„Bátor, kreatív és innovatív taktikájával a titkos Ghost Army kicselezte, illetve megtévesztette a nácikat, több ezernyi szövetséges életet mentve meg a második világháborúban” – fogalmazott Annie Kuster demokrata szenátor, a törvényjavaslat támogatója. Hozzátette: 75 évvel a fasizmus legyőzése után Európában ideje volt, hogy ezek a katonák is megkapják a legmagasabb elismerést, a kongresszusi aranyérmet. A törvény előkészítésén hét évig dolgoztak.

A Ghost Army egyik veteránja Mickey McKane volt. Egyik rokona, Keith McKane közleményében hangsúlyozta: az egész McKane család örül neki, hogy a történet az amerikai történelem része lett.