Mamutagyarból készült ősi ékszerre bukkantak

A lengyelországi lelet több mint 40 ezer éves.

Egy lengyel barlangban találták meg Eurázsia legősibb, több mint 40 ezer éves ékszerét – írja az MTI. A medált a modern ember hozta létre mamutagyarból. A 4,5 centiméter hosszú és 1,5 centiméter széles ovális ékszeren két nagyobb, valószínűleg felfüggesztésre szolgáló lyuk látható, és több mint 50 apró, pontszerű lyuk díszíti aszimmetrikus hurokvonalban.

„Ez egy csodálatos ősi kézimunka a Homo sapienstől, egy bámulatos ékszer” – mondta Sarah Talamo, a Bolognai Egyetem kutatója, aki a dél-lengyelországi Stajnia-barlangból származó lelet vizsgálatát vezette.

A szénizotópos elemzés alapján a függő 41 500 éves, így a legrégibb egész Eurázsiában.

Az ékszer 2000 évvel korábbi a hasonló franciaországi és németországi, pontszerű fúrt lyukakkal díszített tárgyaknál.

Antonino Vazzana – BONES Lab

A lelet rávilágít arra, hogy a mai Lengyelország területe a művészi innováció egy fontos térsége volt Európában, ahol a modern emberek újfajta dekorálásokat találtak fel személyi vagy kulturális identitásuk jelzésére. Azt nem tudni, hogy a mamutcsonton látható forma mit ábrázol. Egy hasonló motívum, amelyet a franciaországi Blanchard-ban, egy nagyjából 30 ezer éves vésett csonton találtak, az elejtett vadállatok megszámlálására vagy a Hold járásának jelzésére szolgálhatott a feltételezések szerint.

A Stajnia-barlangban folytatott ásatásokból az is kiderült, hogy a Homo sapiens a véltnél 10 ezer évvel hamarabb megjelent a régióban. „Eddig úgy tudtuk, hogy a mamutcsontékszer keletkezésének idején még nem élt modern ember azon a területen” – mondta Talamo.