Idegen pókok szállják meg Amerikát

2014 környékén egy Japánban őshonos ízeltlábú jutott el az Egyesült Államokba.

2014 környékén egy Japánban őshonos ízeltlábú, a dzsoró pók jutott el az Egyesült Államokba emberi közvetítéssel. A faj azóta elszaporodott Georgia államban – írja az IFLScience.

Az első példányt Rick Hoebeke, a Georgiai Természettudományi Múzeum munkatársa fedezte fel 2014-ben. A pókok eleinte Atlanta környékén voltak jelen, az évek alatt azonban szép lassan kiterjesztették új élőhelyüket. 2021-ben különösen aktívak voltak, hálóik rengeteg településen megjelentek.

Swann Dumont / Getty Images

William Hudson, a Georgiai Egyetem entomológusa tavaly néhány tucat példánnyal találkozott, amelyek a kerti munka során már zavaróak voltak.

Idén viszont már több száz pókot látott, az állatok kusza hálóikkal pedig egészen kísértetiessé alakították a környezetet.

A dzsoró pókok magyarországi mércével meglehetősen nagyok, a nőstények 7-10 centiméter hosszúra nőnek meg, selymükből pedig bonyolult struktúrákat képesek kialakítani. Georgiában a hálók sok felületet beborítanak a szabadban az autóktól a postaládákig. Az állatok az emberekre nem jelentenek fenyegetést: bár provokálás hatására csípnek, ami fájdalmas lehet, mérgük nem veszélyes.

Noha sokan invázióról beszélnek, a kutatók egyelőre nem ismerik a faj megjelenésének hatásait. A Georgiai Egyetem csapata még nem talált bizonyítékot arra, hogy a pókok veszélyeztetnék a helyi élővilágot. Sőt, egyes szakértők úgy gondolják, hogy a jövevények még hozzá is járulhatnak a helyi kártevőpopulációk szabályzásához.