A NASA megpróbál eltéríteni egy aszteroidát

A küldetés november végén indulhat.

Novemberben példátlan missziót indít el a NASA – írja a Space.com. A Double Asteroid Redirection Test (DART) célja az lesz, hogy egy kisbolygóba, egészen pontosan annak holdjába csapódva kissé felgyorsítsa az objektumot, ezzel ugyanis módosíthatják a pályáját. A küldetés segíthet a Föld védelmére alkalmas technológiák kidolgozásában.

Handout / NASA / AFP

A kutatók folyamatosan keresik a fenyegető égitesteket, de egyelőre nem találtak olyan nagyobb objektumot, amely belátható időn belül bolygónknak csapódhatna. Ennek ellenére nem árt felkészülni, hiszen még nem fejlesztettek ki olyan módszert, amely bizonyítottan segítene a veszély elkerülésében.

A 330 millió dolláros DART-ot a legkorábban november 23-án bocsáthatják fel.

Ha minden a tervek szerint halad, az űrszonda jövő ősszel érheti el a 780 méter széles Didymost és 160 méter átmérőjű holdját, a Dimorphost. A számítások alapján a DART becsapódása legalább 73 másodperccel gyorsítja majd fel a kisebb objektum 12 órás pályáját.

A DART-ot egy műhold is kísérni fogja, amely a földi távcsövekkel együtt monitorozza majd, hogy mi történt a Dimorphosszal. A szakértők bíznak benne, hogy a küldetés során gyűjtött adatok hozzá fognak járulni a Föld védelméhez.