Visszavonták az oltásellenesek egyik kedvenc kutatását

A szívizomgyulladás továbbra is az mRNS-vakcinák ritka mellékhatása, visszavonták a kanadai tanulmányt, ami ennek ellenkezőjét állította.
Kapcsolódó cikkek

Egyszerű matematikai hibát vétettek egy kanadai kutatásban, ezért vissza kellett azt vonni – írja a CBC. A lektorálatlan tanulmány az mRNS-vakcinák és a szívizomgyulladás kapcsolatát vizsgálta, és előszeretettel idézték az oltásellenesek, mint bizonyítékot arra, milyen veszélyesek a vakcinák.

Szeptember végén vonták vissza azt a preprintet, amiben kanadai kutatók azt bizonyították: az mRNS-oltások ezerből egy esetben okoznak szívizomgyulladást. Az Ottawa Szívkutató Intézet a szívizomgyulladás és szívburokgyulladás előfordulását vizsgálta a Moderna és a Pfizer oltások után. A tanulmányban a vizsgált periódusban 32 379 adag oltást adtak be, és 32 embert találtak, akiknek szívproblémájuk lett a vakcina után. A két hónapos periódusban a vizsgált kórházakban tehát 1 az 1000 esetben találtak szívizomgyulladást vagy szívburokgyulladást, ami lényegesen magasabb, mint a nemzetközi átlag.

A kutatók azonban olyan súlyos hibát követtek el, ami befolyásolta a végső eredményeket, és ezzel fegyvert adott az oltásellenesek kezébe is. A kanadai szakértők ugyanis tévedésből nem helyesen rögzítették a két hónapos időszakban adott oltások pontos számát, annak ellenére, hogy a teljes dózisra vonatkozó adatok nyilvánosan hozzáférhetők voltak. Az oltásokra vonatkozó valódi adatok sokkal magasabbak voltak, mint amit a tanulmányban jeleztek. A 32 379 dózis helyett ugyanis ebben az időintervallumban több mint 800 ezer oltást adtak az ottawai egészségügyi nyilvántartás szerint.

Ez azt jelenti, hogy a szívgyulladás valódi kockázata 1 a 25 ezerhez, nem pedig 1 az 1000-hez.

Dr. Peter Liu, az Ottawai Szívkutató Intézet tudományos igazgatója és a visszavont tanulmány egyik szerzője elmondta: újraszámolták az arányokat, és a tanulmányban nem a valódi eredmények jöttek ki. „Lóhalálában csináltuk a kutatást, előzetes oltási adatokat kaptunk, most pedig kiderült, hogy ezek végül nem feleltek meg a valóságnak” – nyilatkozta.

A szívizomgyulladás tehát továbbra is az mRNS-vakcinák ritka mellékhatása, szakértők szerint pedig ráadásul legtöbb esetben enyhe tünetekkel jár, és kórházi ápolás nélkül is kezelhető. A COVID-19 sokkal nagyobb arányban okozhat szívgyulladást.