Ő volt a leghírhedtebb inkvizítor

A spanyol inkvizíció nem a más vallásúakat, hanem a kikeresztelkedetteket vette célba, Tomás de Torquemada ítélőszéke csaknem 100 ezer ítéletet hozott és több ezer embert küldött máglyára.
Kapcsolódó cikkek

Az 1420 táján született spanyol főinkvizítor, Tomás de Torquemada egész életét arra tette fel, hogy megvédje a „keresztény hit tisztaságát” a kikeresztelkedettektől, az ő családfájában is számos olyan ős volt – például egyik zsidó nagyanyja –, aki a korábbi évtizedekben tért át a katolicizmusra.

Fiatalon belépett a domonkos rendbe, egyik, bíborosi méltóságig emelkedő nagybátyja révén egy kolostor első embere lett, majd karrierje az 1470-es években vett újabb lendületet, amikor Kasztíliai Izabella őt választotta gyóntatójának – írja a Rubicon.hu.

Ezreket ítélt máglyahalálra

Hangzatos címeket soha nem fogadott el, de királynénak köszönhetően komoly befolyást szerzett a madridi udvarban, és később döntő szerepet játszott az Inkvizíció Szent Hivatalának életre hívásában. IV. Sixtus pápa jóváhagyával Izabella 1483-ban nevezte ki az egyébként világi intézmény élére. Fontos megjegyezni, hogy a spanyol inkvizíció semmiképpen sem azonos a XVI. században létrehozott – a papság hitéletére felügyelő – római inkvizícióval. Torquemada másfél évtizeden keresztül töltötte be hivatalát, ez idő alatt pedig az általa vezetett törvényszék

majdnem 100 000 ítéletet hozott, és több ezer embert küldött máglyára.

Spanyolország a XIII. század végére – Granada kivételével – sikeresen visszafoglalta az ibériai területeket, ezzel a gazdag városokkal együtt a mór uralom idején letelepedett zsidó és muszlim lakosság is keresztény uralom alá került. A félsziget déli részén gyakran gyakrabban robbantak ki zsidó- és muszlimellenes pogromok, az üldöztetések pedig arra sarkallták a két vallási kisebbséget, hogy áttérjenek a katolikus hitre. Így tettek annak idején Torquemada nagyszülei is.

Idősen, békében távozott

Mindez nem volt elég, az inkvizíció ugyanis a hiedelemmel ellentétben nem a más vallásúakat, hanem a kikeresztelkedetteket vette célba, időről időre azzal gyanúsítva meg őket, hogy titokban régi hitüket gyakorolják, és a katolicizmus megdöntésére szervezkednek.

Végül 1492-ben a spanyol uralkodópár kibocsátott egy dekrétumot, amelyben három hónapot adott a spanyolországi zsidóságnak a távozásra. Bár Torquemada officiuma elsősorban a kikeresztelkedetteket – illetve az inkvizíció ellenfeleit – vette célba, az inkvizítor neve rövid idő alatt a spanyolok körében is rettegetté és gyűlöletessé vált. Erre utal az is, hogy – a korabeli beszámolók szerint – a főinkvizítor az 1490-es években már csak több száz fős katonai kísérettel mert nyilvánosan mutatkozni.

Torquemada ennek ellenére hosszú és eredményes életet élhetett, és 78 évesen, 1498. szeptember 16-án végül békében távozott a másvilágra.