Delta: csökkent a vakcinák fertőződés elleni hatásossága

A delta variáns megtalálja a rést a pajzson, az eddigi adatok alapján a tünetes megbetegedéseknél lefelé módosul a vakcinák hatásossága. Nagyon fontos azonban kiemelni, hogy a betegség komoly, netán halálos kimenetele, a kórházi ápolás ellen a vakcinák továbbra is magas szintű védelmet nyújtanak.
Kapcsolódó cikkek

Mindenki számára ismerősen cseng, hogy „amíg a világ népességének jelentős része nincs átoltva, addig a vírust nem győztük le, újabb és újabb, esetenként akár fertőzőképesebb, netán a vakcinákat kicselező változatok okozhatnak ismételt hullámokat”. Az új koronavírus delta variánsával kutatók, egészségügyi és járványügyi szakemberek figyelmeztetése megérkezett a valóságba.

A kép igencsak vegyes, ahány ország annyi görbe, de több európai államban is az esetszámok emelkedése figyelhető meg. Magyarországon a napi új fertőzöttek száma nagyjából 50 és 180 körül alakul nagy szórásban, de a külföldről (a hazánkkal szomszédos országokból is) egyre-másra érkeznek az aggasztó hírek.

Durvább, mint az eddigiek

Ismét érdemes Izraelre figyelni, ahol a magas átoltottságnak köszönhetően elsők között sikerült legyűrni a harmadik hullámot. Most azonban lassan megtelnek a kórházak fertőzöttekkel, az új betegek között pedig jelentős arányban vannak már beoltott idősebb emberek. Ott a delta variáns már kezdi kibontani a negyedik hullámot, Európában egyelőre bizonytalan a helyzet: néhol emelkedik, máshol stagnál az esetszám. Eddig az látszik, hogy

Nincs még annyi hiteles kutatási adat és klinikai tapasztalat, hogy jóslatokba bocsátkozzunk, vagy részleteiben tárgyalhassuk a delta hatásait. A 24.hu-nak nyilatkozó szakemberek szerint:

a delta variáns megtalálta a rést a pajzson, feszegeti a határokat. „Durvább”, mint az eddigi változatok.

Komka Péter / MTI – Oltás Egerben

Részben kijátssza a védelmet

Kezdjük talán azzal, hogy izraeli adatok szerint az új fertőzöttek csaknem fele már beoltott emberek közül kerül ki, e kategórián belül is főként idősebb emberek érintettek. Még a vakcina típusa sem számít, hiszen Izraelben mindenkit a Pfizer legújabb generációt képviselő mRNS-vakcinájával oltottak.

Nagyon fontos azonban kiemelni, hogy fertőződésről van szó, a betegség komoly, netán halálos kimenetelétől, a kórházi ápolástól a vakcinák továbbra is magas szintű védelmet nyújtanak. Az izraeli százalékos adatokat itt nézheti meg táblázatba foglalva, a lényeg, hogy a delta igencsak erodálta a hatásosságot.

A legtöbb adat a Pfizerrel kapcsolatban áll rendelkezésre, ezért ezt emeljük ki, de nyilván minden más készítmény esetén hasonló csökkenést feltételezhetünk, ráadásul az értékek régiónként is eltérést mutatnak. A jelenleg elérhető adatok és tapasztalatok alapján tehát általánosságban:

a tünetes megbetegedéseknél 88-ról körülbelül 50, míg a súlyos, végzetes kimenetelű vagy kórházi ápolást igénylő esetekben 99-ről 90 százalékra módosul a vakcina hatásossága.

A „tünetes megbetegedés” azt jelenti, amit hogy a fertőzött személy mutatja a COVID-19 enyhe panaszait, de az állapota gyorsan javul, nem igényel orvosi ellátást. Kissé kisarkítva, mint egy erősebb, de múló nátha.

Fertőzés és nyájimmunitás

A korábbi variációknál elmondhattuk, hogy a vakcinált emberek, ha akár tünetmentesen vagy enyhe panaszokkal meg is fertőződtek, a vírus nem volt képes nagy mértékben felszaporodni a szervezetükben. Ezáltal sokkal kevésbé fertőztek meg másokat. A delta ebben is más. Amennyiben egy beoltott személy megfertőződik (lehet, hogy éppen tünetmentesen), hasonló mennyiségű vírust ürít a felső-légutakból, mint az, aki nincs beoltva. Mit jelent ez a gyakorlatban?

Azt, hogy a delta ellenében a vakcinák életet mentenek, tehermentesítik az egészségügyet, de nem akadályozzák meg a vírus terjedését, a hagyományos értelemben vett nyájimmunitás elérése így lehetetlen.

Mindebből pedig az következik, hogy most talán mindennél fontosabb a vakcinák felvétele, egyedül ez menthet meg az újabb tömeges tragédiáktól, az ország lezárásától. Közeleg az ősz, amikor elkezdünk zárt terekbe húzódni, hamarosan hűvösebb, párásabb napok köszöntenek ránk: optimális körülmények a vírusok számára.

Vajda János / MTI – Oltópont a miskolci kórházban

Nagyon fontos a maszk

A lényeg tehát, hogy vakcinával továbbra is nagyon jók az esélyeink, de azért van rés a pajzson. Kemenesi Gábor, a PTE Szentágothai János Kutatóközpontjának virológusa Facebook-bejegyzésében kiemelte: a delta hullámban azokat kell leginkább megvédenünk, akik nem kaptak oltást, illetve oltottként is figyelni, hogy ne kapjuk el és ne adjuk tovább a vírust és mindezzel óvjuk az egészségügyi ellátórendszer stabilitását is.

Amint a járványügyi helyzet indokolja, a legfontosabb, amit tehetünk:

A szakember külön figyelmeztet: azért, mert vakcináltak vagyunk még hordozhatjuk, sőt üríthetjük is a vírust, bár kétségtelenül továbbra is hatalmas előnnyel indulunk a súlyos megbetegedés és kórházba kerülés ellen.