A legfontosabb személyiségjegyeink már születésünkkor kialakulnak

Az első hónap alatt kialakulnak azok az összeköttetések, amelyek már a személyiségjegyek kialakulását okozzák.
Kapcsolódó cikkek

A pszichológia egyik nagy kérdése, hogy a kialakult személyiségünk mekkora részben a génjeink, és mekkora részben a velünk történt események hatása. Egy friss amerikai-német kutatás most részben megadja a választ: a meghatározó személyiségjegyeink már születésnél elkezdenek formálódni – írja a Study Finds.

A szakértők elmondták: a kutatás egyik fő eredménye az, hogy az agy homloki és falcsonti régiói közötti jobb összeköttetés

már rögtön születés után nagyobb viselkedési kontrollt jelent a babák esetében. 

Ez alátámasztja a korábbi elképzeléseket, miszerint az egészséges agyi és személyiségbeli fejlődés egyik alapköve az agyi régiók megfelelő funkcionális összeköttetése. Ez a koordinált összekötött aktivitást jelenti a különböző agyi területek között, teljesen függetlenül attól, milyen messze vannak egymástól, vagy mennyi közös neuronhálózattal rendelkeznek. Amikor ez a funkcionális összeköttetés valamiért megváltozik, az mentális problémákat is okozhat, például depressziót, evési rendellenességeket vagy skizofréniát.

A kutatást vezető szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a mentális egészség három funkcionális agyi hálózaton múlik, ezek közül az egyik az érzelmek és figyelem kontrollálásában játszik szerepet, a másik a szociális jelek megértésében és az álmodozásban, a harmadik pedig az emberi érzelmeket szabályozza.

A kutatás során a tudósok megfigyelték ezeknek a hálózatoknak a változását újszülöttként és egyhónapos korban, majd azt is, hogy ezek a változások hogyan köthetők össze a babák különböző személyiségjegyeivel, viselkedéseivel és temperamentumával. Utóbbit több síkon vizsgálták: hogy mennyire bújós a baba, hogyan tudja lenyugtatni magát, a félelemérzet és a szomorúság gyakoriságával, a mosolygás mennyiségével, illetve azzal, hogy milyen gyakran adnak ki hangokat.

A Frontiers in Psychiatry tudományos folyóiratban megjelent eredmények azt mutatták, hogy a babák viselkedését meghatározó három funkcionális agyi hálózat már az első hónap során kezd kialakulni, az ezek közötti különbségek pedig visszaköszöntek a babák viselkedésében is.