Villám ölt meg 350 antilopot

A tatárantilop súlyosan veszélyeztetett faj, ráadásul most van az ellési időszak.
Kapcsolódó cikkek

Kazahsztán nyugati részén mintegy 350 tatárantilop tetemét találták meg az ellési szezon közepén. Valószínűleg villámcsapások okozták halálukat, mivel azok nyomait megtalálták a tetemeken – írja a Greenfo.hu. A tatárantilopot, más néven szajgát a Nemzetközi Természetvédelmi Szövetség (IUCN) vörös listája a súlyosan veszélyeztetett fajok közé sorolja.

Egészen egyedi külsejű állatok, amúgy is jókora fejükön hatalmas, duzzadt orrüreg helyezkedik el, az orrnyílások lefelé néznek. A párzási időszakban a hímek orra még nagyobbra fúvódik, ormányszerűvé válik. Testük 1-1,5 méter hosszú, marmagasságuk 60-80 centi, súlyuk pedig 20-50 kilogramm.

A faj Közép-Ázsiában őshonos, az állatok többsége Kazahsztánban él, kisebb populációk találhatók Oroszországban és Mongóliában. Állandó veszélyt jelent rájuk az orvvadászat, mivel szarvukért nagy a kereslet a kínai hagyományos gyógyászatban, 2015-ben pedig mintegy 200 ezer antilop – az akkori teljes populáció több mint fele – elpusztult egy baktériumfertőzés miatt.