Európai Gyógyszerügynökség: nagyon ritka esetben trombózist okozhat az AstraZeneca vakcinája

Az Európai Gyógyszerügynökség szerint az AstraZeneca vakcinájának előnyei továbbra is messze felülmúlják az oltás bármely mellékhatását.

Emer Cooke, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) igazgatója egy szerdai sajtótájékoztatón bejelentette: az AstraZeneca vakcinájának előnyei továbbra is felülmúlják az oltás bármely mellékhatását – írja a The Guardian. Mint megírtuk, Marco Cavaleri, az EMA vezető tisztségviselője korábban azt mondta, összefüggés van a vakcina és két ritka vérrögképződéses állapot között.

Az ügynökség friss bejelentése szerint az agyi vénás sinustrombózist (CVST) és a zsigeri vénás trombózist (SVT), illetve az ezekkel együtt megjelenő alacsony vérlemezkeszintet érdemes az AstraZeneca oltás nagyon ritka mellékhatásaihoz sorolni.

Ennek ellenére a vakcinát érdemes továbbra is minden korcsoportnál alkalmazni.

A veszélyes, de ritka tünetek az oltást követő két hétben jelentkezhetnek. A legtöbb ismert eset 60 év alatti nőkkel történt, de specifikus kockázati tényezők egyelőre nem ismertek.

Marjai János / 24.hu

Az EMA 62 CVST-s és 24 SVT-s esetet vizsgált, amelyeket 2021. március 22-ig az Európai Unió gyógyszerbiztonsági adatbázisában rögzítettek. 18 páciensnél a trombózis halálos volt.

Az esetek többsége az Európai Gazdasági Térségben és az Egyesült Királyságban történt, ahol nagyjából 25 millió embert oltottak be a vakcinával.

A ritka tünetek és az oltás közötti összefüggést egyelőre nem tárták fel, lehetséges, hogy valamilyen immunválasz áll a háttérben. Az EMA azt ígérte, hogy folytatja a készítmény hatékonyságának és biztonságosságának monitorozását.

Az Egyesült Királyság oltásügyi tanácsadó testülete közben bejelentette: 30 éves kor alatt, ha van más alternatíva, érdemes nem az AstraZeneca vakcináját használni, amennyiben az érintett személy egészséges, és nincs kitéve a Covid-19-fertőzés kifejezetten magas kockázatának. Március közepén több ország is felfüggesztette a vakcina alkalmazását, utóbb azonban az EMA kivizsgálta a bejelentéseket, és megállapította, hogy biztonságos a vakcina, így mindenhol folytatták az oltást. Március végén viszont Németországban és Hollandiában ismét felfüggesztették a készítmény használatát.