Fallosszal díszített ókori leletre bukkantak

A különleges malomkő egy angliai feltárás során került elő.

Angol régészek ritka leletet, egy faragott fallosszal díszített malomkövet találtak – írja a Live Science. A szakértők szerint 2 ezer évvel ezelőtt a helyiek azt hihették, hogy a szimbólum szerencsét hoz használójának.

Az Oxford Archaeology régészeti cég az A14 út építését megelőző 2017-2018-as feltáráson fedezte fel a leletet 300 további malomkővel és kézimalommal együtt. A különleges szimbólumot ugyanakkor csak egy későbbi elemzés során észlelték.

Ruth Shaffrey, a vállalat szakembere szerint a mostanival együtt Nagy-Britannia területén csupán négy hasonló malömkövet azonosítottak.

A kutató hozzátette, a felfedezés arról árulkodik, hogy a helyi közösség számára nagyon fontos volt a malmok használata.

Photos by R A Kearton / Getty Images – Illusztráció

A régészek úgy gondolják, hogy miután a malomkő használat közben eltört, a korabeliek kézimalommá alakították. A fallikus formák rendkívül gyakori díszek voltak a római korban, a jelkép a férfiasságot és az erőt szimbolizálta, illetve szerencsét hozott.

Az A14 építési munkálatai során egyébként más izgalmas maradványok, köztük egyéb ókori leletek, mamutagyarak és gyapjas orrszarvúk koponyái is előkerültek.