Mióta angolok az angolok?

Már jóval azelőtt voltak emberek, akik magukat „angolnak” tekintették, mint hogy létezett volna bármilyen, Angliának nevezett állam.
Kapcsolódó cikkek

Már jóval azelőtt voltak emberek, akik magukat „angolnak” tekintették, mint hogy létezett volna bármilyen, Angliának nevezett állam. A VIII. században, amikor az angolszászok még több különálló királyságban éltek a Brit-szigeteken, már volt egyfajta kialakulófélben lévő érzésük arra vonatkozóan, hogy ők mind a gens Anglorum, azaz „az angol népének” tagjai, még akkor is, ha eredetileg szász vagy jüt származásúak voltak. Beda Venerabilis, a 735-ben meghalt szerzetes-történetíró művein keresztül hatékonyan hintette el ennek az elképzelésnek a magvait.

A IX. század végén, miután a vikingek a legtöbb angolszász királyságot meghódították, az angolság kérdése fontos politikai jelentőségre tett szert. A nyugati angolszászok királyai – Nagy Alfréd és leszármazottai – elkezdték magukat úgy beállítani, hogy királyságuk „az angolok királysága”, és azért harcoltak, hogy ennek fennhatósága alá vonják a vikingek uralta területeket is. Végül sikerrel jártak e törekvésükben, ám az azért eltartott egy ideig, amíg az északi területeken élő skandinávok is elkezdtek magukra angolokként gondolni.

Wikipedia – Aethelwulf, Nagy Alfréd apja.

A XI. századra az Englisc már a bevett megnevezése volt az Anglia területén élőknek. A normann hódítás után pedig az Angliában letelepedett normannok közül sokakban nagyon hamar kialakult az „angol” identitás. Bár normandul, illetve franciául beszéltek, és szoros kapcsolatokat ápoltak Normandiával, a XII. századra már les Engleis-ként, azaz „az angolokként” hivatkoztak magukra. Minden bizonnyal úgy tekintettek az angol identitásra, mint amit bárki felvehet, aki Angliában él, etnikai hovatartozásától függetlenül.

Az angolság definíciója tehát képes volt a változásra és arra, hogy magába foglalja akár az újonnan érkezetteket is, és pont ez segítette hozzá ahhoz, hogy megmaradjon politikai identitástudatként azután is, hogy az „eredeti” angolokat meghódították.

A cikk szerzője Eleanor Parker, az Oxfordi Egyetem tanára