Izraelben 750 ezer időst oltottak be, 0.07 százalékuk kapta el a koronavírust

Három olyan elhunytról tudni, akiket beoltottak, de lehet, hogy ők már korábban megfertőződtek.
Kapcsolódó cikkek

Az izraeli oltási programnak köszönhetően egyértelmű lassulás tapasztalható az új fertőzöttek számában a 60 év felettiek korosztályában, írja a BBC.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint eddig 750 ezer 60 évnél idősebb ember kapta meg az oltás mindkét dózisát, és mindössze 0.07 százalékuk, 531-en fertőződtek meg a koronavírussal.

Ennél is kevesebben lettek betegek: mindössze 38 beoltottat kellett enyhe, súlyos vagy kritikus állapotban kórházba szállítani, ami nagyon kicsi aránynak számít.

Az egészségügyi miniszter a beoltottak állapotát a második dózis beadását követő legkevesebb hét napig követte aktívan figyelemmel.

Az eddigi tapasztalatok szerint a beoltott 60 év felettiek közül mindössze hárman hunytak el a koronavírus szövődményei miatt, de nem elképzelhetetlen, hogy már a vakcina megkapását megelőzően megfertőződtek.

Hétezer olyan fertőzöttet azonosítottak, akik azelőtt betegedtek meg, hogy a vakcina kifejthette volna a hatását. 700 embernek voltak súlyos tünetei, 307-en haltak meg közülük.

Összességében megállapították, hogy fertőződés és a tünetek megjelenésének esélye az első dózis beadását követő 14. nap után folyamatosan csökkent.

Kapcsolódó
Izraelben már látszik, hogyan térhet vissza az élet a tömeges oltással
A világ leggyorsabban oltó országának márciusra több vakcinája lehet, mint amennyire szüksége van. Eddig több mint egymillióan kapták meg mindkét dózist, de a harmadik hullám továbbra is tombol. De mit vetít ez előre Magyarországra nézve?