Csoportosan támadó elektromos angolnákat figyeltek meg

A szakértők korábban nem láttak hasonlót.

Szakértők egy csoportja elsőként dokumentált csoportban vadászó elektromos angolnákat – írja az IFLScience. A kutatók az Amazonas medencéjében, az Iriri-folyó közelében, egy kis tóban figyelték meg a különleges jelenséget.

C. David de Santana, az amerikai Smithsonian Intézet Amerikai Természettudományi Múzeumának munkatársa és kollégái nagyjából száz egyedet tanulmányoztak. Mivel a faj alapvetően magányos életmódot folytat, már az is meglepő volt, hogy egyetlen tóban ennyi példányt találtak. Az igazi érdekesség azonban csak ezután következett.

A kutatók szerint az elektromos angolnák egy farkasfalkákhoz hasonlóan viselkedtek, koordináltan terelték, illetve kerítették be a kisebb halakat.

A szakértők eddig azt hitték, hogy a faj teljesen magányosan cserkészi be zsákmányát. De Santana szerint a halak körében kifejezetten ritka a csoportos vadászat.

wrangel / Getty Images

De Santana komoly szaktekintélynek számít a halkutatók között, korábban csapatával ő azonosította a legnagyobb áramütésű elektromos angolnát. Bár az állat megjelenése miatt angolnaként hivatkoznak rá, valójában közelebbi rokonságban áll a harcsákkal.