Amerika műanyagba fojtja a Földet

Az Egyesült Államok jól leplezi, mennyi hulladékot is állít elő.

Egy új vizsgálat alapján a nagy országok közül népességarányosan az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság állítja elő a legtöbb műanyag hulladékot – írja a The Guardian.

Összességében az amerikaiak hozzák létre a legtöbb szemetet, és a harmadik legnagyobb mértékben járulnak hozzá az óceánok szennyezéséhez.

A korábbi kutatások azt mutatták, hogy főként az ázsiai országok a felelősek a műanyagszennyezésért, eddig azonban csak kevesen számoltak az Egyesült Államok hulladékexportjával, illetve az illegális szemétlerakókkal. Amerika a megtermelt szemét egy jelentős részét ázsiai és afrikai országokba szállíttatja.

Fotó: bugto / Getty Images

Az új tanulmányban 217 országot elemeztek. A legújabb, 2016-os adatok alapján a 20 legszennyezőbb ország közül népességarányosan az Egyesült Államok volt az első, az Egyesült Királyság a második, Dél-Korea a harmadik és Németország a negyedik. Az Amerikában újrahasznosításhoz begyűjtött műanyag több mint felét külföldre szállították, jellemzően olyan országokba, ahol eleve súlyos problémát okoz a hulladék, és olcsó a munkaerő. A folyamat miatt csak nehezen lehet felismerni, hogy mekkora szennyező is az Egyesült Államok. A kutatók úgy vélik, hogy Amerikában a magas jövedelem és fogyasztási szint miatt lehet ilyen jelentős a hulladék termelése.

A műanyag világszerte egyre nagyobb problémát okoz, a szennyezés már a bolygó legeldugottabb helyeire is elért. Félő, hogy a koronavírus-járvány miatt, többek közt maszkhasználat növekedésének hatására még több hulladékot fog előállítani az emberiség.