Trópusi időnk lesz hétvégére

Csapadékos, párás, és egyre melegebb lesz az idő, zivatarok bárhol és bármikor lecsaphatnak, figyelmeztető előrejelzések és riasztások vannak érvényben.
Kapcsolódó cikkek

Az időjárásunkban múlt hét elején beállt fordulat hatását érezzük most is, és fogjuk még hosszan. Az Északi-tenger térségében kialakult ciklon meleg, nedves levegőt szállít hazánkba a Földközi-tenger felől, miközben a felhők fölött tombol a nyár, a napsugarak beesési szöge a maximumhoz közelít. Ennek következtében pedig az előttünk álló napok időjárása úgy lesz végig kiszámíthatatlan, hogy meglepetést nem tartogat:

Záporokkal és zivatarokkal tarkított meleg, párás, mondhatni trópusi időre számíthatunk 30-31 fokkal és menetrend szerint érkező csapadékkal

– tudtuk meg Molnár László meteorológustól, a Kiderül.hu munkatársától.

Marad a meleg és az esők

Hiába várja mindenki a stabil napsütést hozó „igazi” nyarat, a strandidőt, kirándulást, ez még várat magára, ám azt is érdemes megjegyezni: ez a mostani a tipikus június elejére jellemző, medárdi idő. A csapadék kiszámíthatatlanul érkezik majd, a meteorológus szavai szerint „szeszélyes területi eloszlásban”, a szerdai 22-27 fokos hőmérsékleti maximumok vasárnapra 26-31 fokra emelkednek.

Az esők, a meleg és a felhős égbolt miatt megnő a levegő páratartalma, jogosan érezzük majd úgy, mintha dunsztba ültettek volna. Szerdán és csütörtökön a Dunántúlon szárazabb idő várható, a csapadékzóna inkább a keleti területeket érinti majd, péntektől azonban ismét országszerte bárhol és bármikor leszakadhat az ég. Nem is baj, a hónapokig tartó szárazság után kell is a csapadék.

Jelentős változás egyelőre nem látszik, a következő nagyjából tíz nap is ugyanúgy telik, mint a mai vagy a tegnapi.

Figyelmeztetés és riasztás

Szerdára az egész ország citromsárgába öltözött az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése alapján, és jelentős területen van érvényben riasztás az aktuális vagy néhány órán belül bekövetkező időjárási jelenségekre.  A magyarázat szerint szerda délután az országban sokfelé – szinte bárhol – kialakulhatnak zivatarok, melyek között főleg az ország déli felén egy-egy heves zivatar is lehet.

Országos Meteorológiai Szolgálat

Estétől délnyugat felől stabilizálódni kezd a légkör, de még éjszaka is szórványosan lehetnek zivatarok. A lassan áthelyeződő csapadékgócokból több helyen is kialakulhat 20-30 mm-t meghaladó, keleten néhol akár 50 mm feletti csapadék is.

Lokálisan nagy méretű jég és jellemzően 60-70 km/h-s (egy-egy helyen akár >70 km/h-s) szélroham is előfordulhat. Holnap a Dunától keletre lehetnek zivatarok, legnagyobb eséllyel az ország keleti, északkeleti részén. A zivatarokat holnap is elsősorban felhőszakadás kísérheti, de lokálisan nagyobb méretű jég és viharos (60-80 km/h közötti) széllökés is előfordulhat.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs