Egy palota alatt rejtőzhet a nácik elveszett kincse

Egy második világháborús napló szerint az ellopott kincsek egy részét egy lengyel faluban rejtették el.

Egy második világháborús napló olyan térképet tartalmazhat, amely több tonna németek által elrejtett aranyhoz vezethet el – írja a Live Science. A naplót egy Waffen-SS-tiszt írta Michaelis álnéven, és arról számol be, hogy az SS-vezér Heinrich Himmler miként akarta elrejteni az Európa különböző pontjairól elrabolt kincseket. A napló 11 helyszínt ír le, ahol aranyat, ékszereket, festményeket és vallásos tárgyakat rejtettek el.

Az egyik állítólagos lelőhely egy 60 méter mély kút, amely a lengyelországi Roztokában álló, a 16. században épült Hochberg palota alatt fekszik.

A becslések alapján a kút fenekén rejlő arany tömege közel 30 tonna lehet, és több milliárd eurót érhet.

A naplót hosszú időn át titokban őrizte egy szabadkőműves páholy, melynek a második világháború idején Michaelis is tagja volt. A dokumentumot a csoport tavaly adományozta a Sziléziai Híd nevű lengyel szervezetnek. Roman Furmaniak szóvivő szerint a napló alapján az arany a palota alatt található, a kincset elrejtő nácik még a szemtanúkat is megölték, a kút bejáratát pedig robbantással zárták le.

Középen Heinrich Himmler, az SS vezetője. Kép: Roger-Viollet / Roger-Viollet via AFP

A kutatók korábban is tudták, hogy Roztoka térségében, Alsó-Sziléziában a németek sok ellopott kincset őriztek. A tárgyak jelentős részét a háború végén a szovjetek vihették el.

A szakértők szerint a napló valóban a második világháború idején született, hitelességét ugyanakkor még ellenőrizni kell. A Hochberg palota tulajdonosai egyébként azt tervezik, hogy felújítják a rossz állapotban lévő épületet, a munkálatok során talán az állítólagos kutat is megtalálják.