A véltnél korábban jelent meg a koronavírus Franciaországban

A szakértők szerint már decemberben is volt beteg az országban.

A koronavírus kapcsán az egyik legfontosabb feladat az, hogy a kórokozó evolúcióját vizsgálva megtalálják a legkorábbi pácienseket. Ez azért fontos, mert így kideríthetik, hogy a betegség az egyes országokban mennyivel előbb jelent meg, mint hogy a hatóságok bejelentették volna az első beteget.

Franciaországban például január végén azonosítottak egy csoport fertőzöttet, egy új vizsgálat alapján azonban a betegség már jóval előbb megjelenhetett az országban – írja a ScienceAlert. A szakértők 14 intenzíven ápolt, influenzaszerű tüneteket produkáló pácienstől begyűjtött mintákat tanulmányoztak, az egyik betegnél pedig kimutatták a COVID-19-et.

A páciens 2019. december 27-én került kórházba, és nem járt korábban Kínában.

Az eset alátámasztja a szakértők korábbi gyanúját, mely szerint a vírus sokáig észrevétlenül terjedt.

Kép: FRANCK FIFE / AFP

A helyzet más országokban is hasonló lehet, az Egyesült Államokban, Kaliforniában például egy közelmúltban megjelent tanulmány alapján már január 21-én is volt beteg, jóval azelőtt, hogy az egészségügy azonosította volna az első pácienst. Kínában jelenleg novemberi a legkorábbi ismert eset, noha a hatóságok csak decemberben ismerték fel az új kórokozó megjelenését.