Szaporodási izgalom: autókat, ablakokat támadnak a madarak

A területüket védő madarak akár a végkimerülésig tartó harcot folytatnak tükörképük ellen. A természetben a mesterséges tükröződő felületekhez hasonlóan gyakori, ennyire stabil és tiszta tükörkép nem létezik, az állatoknak nem volt lehetősége evolúciós szinten alkalmazkodni, felkészülni erre az ingerözönre.
Kapcsolódó cikkek

Világszerte, így Magyarországon is rendszeresen megfigyelnek − elsősorban tavasszal − autók visszapillantó tükrét és szélvédőjét vagy házak, irodák ablaküvegét mániákusan csipkedő, kopogtató madarakat, amelyek akár napokig visszatérve, órák hosszat támadják ezeket a mesterséges objektumokat. Ezekben az esetekben − függetlenül az érintett madarak csoportbeli hovatartozásától − nagyon sok a közös vonás, melyek egyben magyarázattal is szolgálnak a viselkedésre.

A jelenség hátterében a madaraknak a költési időszak kezdetével felerősödő területféltő magatartása, és ezzel összefüggésben a civilizációs környezet „tükörkép-szennyező” hatása áll.

Mivel a természetben a mesterséges tükröződő felületekhez hasonlóan gyakori, ráadásul ennyire stabil és tiszta tükörkép nem létezik, az állatoknak nem volt lehetősége evolúciós szinten alkalmazkodni, felkészülni erre az ingerözönre – derül ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján található tájékoztatóból.

Civilizációs ártalom

A nyugodt víztükörben ivás közben tükröződő „ellenség” legyőzhető, mivel a hullámzással a kép teljesen eltűnik, és a víz újabb, akár percekig tartó elsimulásáig nem is tér vissza, így a madár néhány perc alatt megnyugszik. Ezt mutatja be Orbán Zoltán, az MME szóvivőjének videója egy karvaly főszereplésével:

A mesterséges tükröződő felületek képe viszont stabil, a tükörkép ezeknél nem legyőzhető, ami a madarakból elhúzódó támadó viselkedést válthat ki. Itt éppen egy balkáni fakopáncsból, ezt a felvételt is Orbán Zoltán készítette.

Szaporodási izgalom

Tavasszal a hosszabbodó nappalok hatására szaporodási izgalomba kerülő hímek fészkelőhelyet keresnek maguknak és leendő párjuknak, majd énekléssel kijelölik ennek határait, miközben figyelve és fülelve keresik a rivális hímeket.

Ilyenkor a fészkelőhely „tulajdonosa” nem egy helyben üldögélve énekel, hanem a revírt körberepülve, rövidebb-hosszabb időre meg-megállva szó szerint körbeénekli a területét, amihez a magaslati pontok, például a parkoló autók különösen vonzó helyet kínálnak.

Ha ez történetesen egy sötét színű, metálfényezésű jármű, melyben a madár megláthatja a saját tükörképét, vagy megpillantja magát az autó visszapillantó tükrében, ablaküvegében, akkor elkezdődhet az akár napokig, naponta több órán át tartó harc a saját tükörképével. Így néz ki egy hím házi veréb küzdelme a tükörképe ellen Budapest-Rákoshegyen (Videó: Huszár Imre):

Életveszélyes lehet a fantomharc

A viselkedés leggyakoribb kiváltója az autók visszapillantó tükre és hátsó szélvédője, de a madarakat bármilyen tükröződő felület (például ablakok), és természetesen a számukra hozzáférhető helyre kitett tükör is megtréfálhatja.

Bármilyen jópofának tűnjenek is ezek az „erőlködő” madarak, a vizuális környezetszennyezés könnyen veszélyessé válhat a számukra, mert a tükörképükkel vívott sokórás, mániákus, teljesen természetellenes harc során az „ellenség” soha nem adja fel, így a madár képes a végkimerülésig küzdeni.

Eközben nem táplálkozik rendesen, nem tudja a területét megvédeni a valódi riválisoktól, és akár a fiókák etetésébe való besegítést is hanyagolhatja. Sőt, az ablakban tükröződő „fajtárs” támadása következtében betörő üveg a madárnak fizikai sérülést okozhat. Néhány éve Sásdon egy fehér gólya napokig olyan hevesen támadta a tükörképét egy épület ablakaiban, hogy azok közül több is betört.

Hogy mit tehetünk a madarak védelmében, az ablakok megóvása és nem utolsó sorban az órákon át tartó, zajos kopogtatás ellen, arra az MME cikkében talál praktikus, gyakorlati tanácsokat.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Jean Mayet / Biosphoto