Élet lehet ezen a távoli bolygón

Az égitest 124 fényévre fekszik.

Szakértők egy csoportja olyan bolygóra bukkant a Naprendszeren kívül, amely nagyjából 8 földtömegű, felszínén pedig adottak lehetnek a körülmények az élet kialakulásához – írja a USA Today. A kutatók úgy gondolják, hogy az exobolygón folyékony víz lehet, ami mai tudásunk szerint elengedhetetlen az élet számára.

A 124 fényévre fekvő, K2-18b jelű égitestet 2015-ben fedezték fel. Tavaly szeptemberben két kutatócsapat is bejelentette, hogy a bolygó hidrogénban gazdag légkörében vízgőzt találtak.

Egészen mostanáig azonban a szakértők nem tudták, hogy milyen vastag is lehet az atmoszférája, illetve milyen körülmények uralkodhatnak a felszínen.

Nikku Madhusudhan, a Cambridge-i Egyetem munkatársa és kollégái a közelmúltban átfogó elemzést végeztek. Madhusudhan szerint több exobolygó légkörében is találtak már vízpárát, de ez a lakható zónában való elhelyezkedés ellenére sem jelenti azt, hogy a felszínen bizonyosan van víz. (A lakható zóna azt a régiót jelöli egy csillag körül, ahol a víz elvileg folyékony formában is jelen lehet az égitesteken.)

Kép: Getty Images

A kutatók vizsgálatuk során arra jutottak, hogy a légkör mélyén is kedvezőek lehetnek a körülmények, a K2-18b-n pedig egy hatalmas óceán feküdhet. A felszínen a hőmérséklet és a nyomás a földihez hasonló lehet.