Óriási viharok után visszajön a 30 fok

A hidegfront nyomában erőteljes melegedés kezdődik.
Kapcsolódó cikkek

A múlt héten végre az időjárás is lezárta a nyarat, egy nyugatról érkező hidegfront véget vetett a szeptemberbe nyúló kánikulának. A hőmérséklet jó tíz fokot zuhant, felhős, esős napok követték egymást, majd hétvégén pedig bemutatkozott a hamisítatlan ősz. Egy erős ciklon hatására 20 fok feletti hőmérsékletet csak a legmelegebb órákban mérhettünk, miközben komoly mennyiségű csapadék zuhant a nyakunkba.

Front után a meleg

A hidegfront csapadékrendszere hétfő délután keletre helyeződik át, keddre pedig el is hagyja az országot

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A nyomában erős felmelegedés indul, szerdán a keleti országrészben akár 30 fokot is mérhetünk, nyugaton hűvösebb lesz. A hét második felétől itt-ott kissé felhős, de alapvetően száraz időre van kilátás több órás napsütéssel.

Amennyire most látszik, a hétvégén, szombaton ér el minket ismét egy hidegfront, amiből jelentős csapadékra ugyan nem várható, de néhány fokkal visszahűti a levegőt. Pont az ilyenkor, szeptember elején átlagosnak nevezhető 23-25 fokra.

Figyelmeztetés

A hétfő azonban még „küzdelmes” lesz, főleg keleten várható még vagy 10-30 mm-nyi eső. A zivatarok és felhőszakadás miatt a nyugati területeken első, míg a keleti országrészben másodfokú figyelmeztető előrejelzés van érvényben.

Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat, az intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

A részletek

Nézzük az előttünk álló napok időjárásának részleteit a Kiderül.hu hétfő reggeli előrejelzése alapján.

Hétfőn

Kedden

Szerdán

Csütörtökön

Pénteken

Szombaton

Kiemelt kép: Bieleik István / 24.hu