Megfejthették a Hold egyik titkát

A szakértők választ találhattak arra, hogy miért olyan eltérő a Hold két fele.

A kutatók az 1960-as évek óta tudják, hogy a Hold túlsó oldala sok szempontból, így kéregvastagságában és összetételében is különbözik a Földről látható felétől. Szakértők egy csoportja megtalálhatta az eltérés okát – írja az IFLScience.

A kutatók úgy gondolják, hogy a bolygónkhoz közelebbi oldalt érő hatalmas becsapódás hatására a helyi anyag egy része áttolódott a Hold túlsó felére.

A csapat egy számítógépen futtatott le 360 szimulációt, így modellezve a különböző méretű és sebességű objektumok ütközését. A szakértők a NASA 2012-es Gravity Recovery and Interior Laboratory (GRAIL) missziójának adatait használták a holdfelszín feltérképezéséhez. Az eredmények alapján a legvalószínűbb az, hogy egy viszonylag lassan mozgó, 780 kilométer széles objektum csapódott a Holdba.

Fotó: Pixabay

Az égitest feltehetően nem egy második hold volt, hanem a Naprendszer távolabbi részéről érkezett. Rendszerünk korai történetében gyakoriak voltak a nagyobb objektumok, egyes elképzelések szerint a Hold is egy Földdel ütköző bolygó hatására jött létre.

A Hold két fele közti különbségek megismerése rendkívül fontos. A szakértők több olyan égitestet is ismernek, amelyeknek két oldala eltérő, de egyelőre csak a Holdról áll rendelkezésre elegendő információ ahhoz, hogy megérthessék az eltérések okait.

Kiemelt fotó: Pixabay