Nem bírták megtörni az elnököt

Az ekkor már független Írország a második világháború adta alkalmat is igyekezett kihasználni arra, hogy felszámolja Nagy-Britannia hídfőállását az Ír-szigeten. Éamon de Valera elnök számítása azonban nem vált be, és a britek 75 éve kemény lépésre szánták el magukat
Kapcsolódó cikkek

Jól ismert fejezete az évszázados brit–ír ellentéteknek, hogy az ír függetlenség szorgalmazói az első világháború idején német segítséggel igyekeztek kivívni az elszakadást a gyarmatosítónak tekintett londoni kormánytól. Ugyan az 1916-os húsvéti felkelés véres kudarcot vallott, 1922-ben mégis létrejött a független Ír Köztársaság, amely persze a később is sok gondot okozó Észak-Írország területét nem foglalta magában.

Ennek ellenére talán meglepő, hogy Írország a második világháborúban is konfliktusba keveredett Londonnal. Éamon de Valera ír elnök ugyanis ragaszkodott országa semlegességéhez (illetve ennek feladásáért cserébe Észak-Írországot kérte), sőt azt is elérte, hogy a brit kormány leállítsa a sorozást az Ír-sziget északi részén. Valera arra hivatkozott, hogy az írek nem onthatják vérüket „a britek háborújában”, és akkor sem változtatott álláspontján, amikor 1941-ben német gépek bombázták Dublint, majd akkor sem, amikor Roosevelt elnök próbálta jobb belátásra bírni 1942-ben.

Éamon de Valera – Wikipedia

London sokáig csendben tűrte az ír kormány manővereit, de amikor Valera még 1944-ben is megtagadta, hogy országából kiutasítsa a tengelyhatalmak diplomatáit, a biztonsági kockázatra hivatkozva már ellenlépés is történt. London 75 éve, 1944. március 13-án felfüggesztette a két ország közötti hajóforgalmat, és a korlátozás egészen a háború végéig érvényben is maradt. Valera nem tört meg, de nem is tudta elérni, hogy Észak-Írország egyesüljön a sziget többi részével.