A méhek is értenek a matematikához

Egy friss kutatás szerint apró agyuk ellenére a méhek képesek alapvető matematikai feladatok megoldására, például az összeadás és kivonás elvégzésére. Mivel a számtanhoz magas szintű kognitív képességekre van szükség, ez igen különleges teljesítmény.
Kapcsolódó cikkek

Az ausztráliai RMIT Egyetem tudósai által vezetett kutatócsoport olyan méhekkel kísérleteztek, melyeket betanítottak arra, hogy bemenjenek egy útvesztőbe – írja az MTI. A labirintus bejáratánál kék vagy sárga színű figurákat helyeztek el.

Ha a figurák kékek voltak, a méheknek a figurák számához hozzá kellett adniuk egyet, ha sárgák, akkor ki kellett vonniuk egyet. Amennyiben ezt követően a helyes megoldással jelzett alagútba szálltak be, akkor jutalmat kaptak.

Kezdetben a méhek véletlenszerűen választottak, de mintegy 100 próbálkozás után rájöttek, hogy a kék plusz egyet, a sárga mínusz egyet jelent. Végül a rovarok elkezdték alkalmazni a szabályt új számok esetében is.

Eredményünk arra utal, hogy a fejlett numerikus kogníció sokkal szélesebb körben megtalálható a természetben az emberen kívül is, mint azt korábban vélték”

– mondta Adrian Dyer, az RMIT munkatársa.

Korábbi kutatások bebizonyították már, hogy az emberszabásúak, a madarak és a pókok is képesek kivonni és összeadni, méheknél azonban még nem sikerült ezt igazolni.

Matematikai problémák megoldásához az észlelés két szintjére van szükség: egyrészt az összeadás és kivonás szabályait a hosszú távú memóriában kell elraktározni, másrészt kezelni kell meghatározott számok egy halmazát a rövidtávú memóriával. Annak felismerése, hogy a méhek képesek erre apró és viszonylag egyszerű agyukkal, komoly eredmény.

Kiemelt fotó: Pixabay