Nem normális, amit az időjárás művel

Napsütéses, száraz, igazán kellemes idő várható a hosszúhétvégére, de nincs okunk örömre: a jelenség mögött álló időjárási folyamat hirtelen és extrém változásokra képes, ráadásul hatása egyre erősebb.
Kapcsolódó cikkek

Októberi időjárásunk egy báránybőrbe bújt farkas, vagy olyan pszichopata őrült, amelynek jelen túlcsorduló mosolya bármikor vad tombolásba válthat. A hónap második felében hirtelen véget ért a vénasszonyok nyara, az átlagosnál melegebb időt néhány nap alatt a megszokottnál hidegebb váltotta, a hőmérők legfeljebb 12-13 fokot mutattak.

Múlt héten kevesebb mint 48 óra leforgása alatt a késő őszből a nyárba ugrottunk. Szombaton Kübekházán 27,3 fokkal megdőlt az országos napi melegrekord, vasárnapra virradóra pedig a legmagasabb minimumhőmérséklet csúcsa: hajnalra Kelebiában mindössze 16,6 fokig hűlt a levegő. A Kiderül.hu cikke szerint ezek a rekordot döntő hőmérsékleti értékek augusztus végén jellemzőek hazánkban.

Augusztusból szeptember

Egyelőre nem is látszik változás, a hétfői és keddi meleg, változékony időjárás után egyre többet süt majd a nap és csökken a csapadék esélye. A hét második felében a mainál »hűvösebb« lesz, de a hosszú hétvégén marad a 20 fok feletti hőmérséklet

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Ez az idő ősz kezdetére, szeptemberre jellemző, november végén 12-14 fokos csúcsokat mondhatunk átlagosnak. Ha úgy vesszük, hőmérséklet alapján hétfőn még augusztus végét írunk, az októberből novemberbe vezető hét pedig mintha a nyárból a korai őszbe vinne.

Egyre erősödik

Nagyon nincs ez így jól, hiszen nyilván kellemes a simogató meleg ősz derekán, de a hónapra jellemző szárazság, a pollenszezon elhúzódása, a kártevők tobzódása senkinek nem jó. Emellett a hullámvasutat játszó időjárás rendkívüli módon megterheli még az egészséges szervezetet is, bizonyos krónikus betegséggel küzdő emberek számára gyötrő, sőt végzetes is lehet.

A jelenleg tapasztalt, egymást gyorsan váltó szélsőségek oka egy természetes légköri folyamat, ami azonban a klímaváltozással mind gyakoribbá válik, és extremitása is megnő. Egy észak-dél irányú áramlásról van szó, amelyet a sarkvidék és az Egyenlítő között fennálló hőmérsékletkülönbség generál.

Pont fordítva kellene lennie

Az ütköző légrétegek kiszámíthatatlanul változó, szélsőséges időjárást teremtenek, az elmúlt időszakban egy szokatlan hideget hozó hidegbetörés vetett véget a vénasszonyok nyarának, majd hirtelen, alig két nap alatt beállt a most is tapasztalt meleg. A Kárpát-medence jelenleg az áramlás naposabb oldalára került, tőlünk nyugatra épp ennek ellentéte uralkodik:

Miközben nálunk az átlagosnál jó 10 fokkal melegebb van, addig például Spanyolországban ugyanennyivel hidegebb, ott 1200 méteren most havazik. Pont fordítva, mint »kellene«

– jegyzi meg a szakember.

A meridionális áramlás Magyarország időjárását az év körülbelül egyharmadában uralja teljesen természetes módon, ám az éghajlatváltozással egyre többször veszi át a hatalmat, és egyre extrémebb helyzeteket produkál. Logikus, hiszen a felmelegedéssel megnő a hőmérsékletkülönbség, és nagyobb energiának kell kiegyenlítődnie a légkörben.