Megsemmisült a magyarok büszkesége

Történetünk sorozatos szerencsétlenségekről és tengerészek önfeláldozó hősiességéről szól. Száz éve küldte tenger fenekére a 20 ezer tonnás SMS Szent Istvánt két motorcsónak. A közös flotta ékköve, európai szinten is nagyon komoly csapásmérő erő volt.
Kapcsolódó cikkek

Az 1914-ben vízre bocsátott Szent István csatahajó a magyar gazdaság, mérnöki és szakmai tudás, haditechnika csúcsát jelképezte. Építését lépésről-lépésre élénk közfigyelem kísérte, ahogy elvesztését is egy nemzet gyászolta. Méltatlan véget ért: élete első bevetésén két olasz katonai motorcsónak süllyesztette el anélkül, hogy a hajó életében egyetlen értékelhető lövést leadott volna. A tragédia ma száz éve, 1918. június 10-én történt.

Az évfordulón Dr. Kovács Vilmos ezredest, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokát kérdeztük a történtekről.

Romboló erőt képviselt

A Monarchia haditengerészetében négy hajó képviselte a legnagyobb, Tegethoffnak nevezett hajóosztályt: az SMS Prinz Eugene, az SMS Tegethoff, az SMS Viribus Unitis és mind közül a legújabb az SMS Szent István. Hossza 152, legnagyobb szélessége 28, teljes merülése 8,5 méter volt, maximális vízkiszorítása 22 ezer tonna. De nem csak emiatt voltkiemelkedő:

Az első hajóosztály volt, amelyre 30,5 centiméter átmérőjű ágyúkat szereltek, a négy lövegtoronyba egyenként hármat. Őrült tűzerőt képviselt, európai szinten is komoly csapásmérő erőnek számított

– mondja a 24.hu-nak Kovács Vilmos.

Önmagában jelképezte a magyar gazdaság erejét, a gyorsan fejlődő ipart és jelentős szaktudást: hazai gyárakban magyar mérnöki és kézi munkával készült, teljesen érthető volt a lelkesedés, ma is komoly elismerést érdemel. Még akkor is, ha ágyúi a pilseni Skoda Művekben készültek. A „nagymedvék”, azaz a 12 darab 305 mm-es ágyú mellett helyet kapott rajta tucatnyi 15 és 18 darab 70 mm-es ágyú, valamint négy torpedóvető.

Nem szerelték viszont fel úgynevezett torpedóvédő hálóval, ami utólag nézve hibás döntés volt. Ez szó szerint a hajó köré leeresztett hálót jelent: úgy védte a hajótestet a víz alatti lövedékektől, mint az iskolai tornatermek ablakit az elé akasztott háló a labdáktól. Ha a torpedó a hálóba vágódva pár méterrel a páncélzat mellett robban, már nem tud olyan komoly kárt okozni. Testvérhajóin volt, a Szent Istvánon nem.

Nem tudjuk, miért nem gondoskodtak róla. talán azért, mert a csatahajók soha nem futhattak jelentős kíséret nélkül, az úgynevezett torpedórombolóknak épp az lett volna a feladata, hogy ellenséges jármű vetési távolságra meg se közelíthesse a Szent Istvánt

– fogalmaz az ezredes.

Az első küldetés

Két évig épült, 1914-ben bocsátották vízre Fiumében (a horvátországi város neve ma Rijeka) kikötőjében, de csak a következő évben állt szolgálatba, miután Polában (ma Pula) felszerelték a teljes fegyverzetet és befejeződött a legénység kiképzése: a teljes létszám 1087 fő volt. Ezután a végzetes küldetés kezdetéig.

SMS

Az SMS a német és a császári királyi flottánál használt előtag volt a hajók neve előtt, német kifejezés rövidítése: Seiner Majestäts Schiff, azaz Őfelsége hajója.

Egyszerűen nem volt olyan méretű ütközet a térségben ahol szükség lett volna az erejére, kisebb összecsapásokban pedig nem akarták kockáztatni a rendkívül értékes hajót. Aztán befutott Horthy Miklós ellentengernagy parancsa: át kell törni az antant Adriai-tengert lezáró blokádját az Otrantói-szorosnál.

A Szent István egyik testvérhajója, a Tegethoff valamint számos torpedóromboló kíséretében 1918. június 9-én éjjel indult első és egyben utolsó bevetésére. Másnap hajnalban a Premuda-szigettől délkeletre jártak, amikor két olasz katonai motorcsónak kiszúrta a őket.

Észrevétlenül sikerült megközelíteniük a köteléket, és körülbelül 500 méterről kilőtték torpedóikat a Szent Istvánra, majd elmenekültek. A hajót legalább kettő, de a roncsok vizsgálata alapján lehetséges, hogy három vagy négy úszó lövedék találta el. A roncson ugyanis négy találatnak tűnő lyuk tátong.

Három órán át haldoklott

A Szent István a betörő víztől jobbra kezdett dőlni, ekkor a roppant ágyúcsöveket ellensúlyként mind balra fordították, sikerült is javítani a helyzeten, a Tegethoff vontatókötélre vette és a sziget felé kezdte húzni. De a kötél elszakadt, az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb és legmodernebb csatahajója három órányi haldoklás után orra bukott és elsüllyedt. Orral az aljzatba fúródva eltört, és jelenleg is így fekszik 60-70 méteres mélységben.

Hogyan történhetett? Hiszen tényleg két ellenséges motorcsónakról van szó. A torpedórombolók legénységét nem menti fel, de mindenképp magyarázza a helyzetet, hogy reggeli szürkület volt, ráadásul sűrű köd borította a víz felszínét. Emellett a matrózok hosszú kikötői veszteglés során fásulttá válhattak, figyelmük lankadt, ráadásul ilyen közel a magyar partokhoz egyáltalán nem is számítottak ellenség felbukkanására.

Nagy magyar emberáldozat

Jelen ismeretink szerint összesen 89 tengerész vesztette életét, közülük 41 magyar nemzetiségű és nem azért, mert arányaiban több magyar szolgált volna a Szent Istvánon.

Egy közel 30 fős, zömében magyarokból álló különítmény menekülés helyett a sérült kazánházba ment menteni a menthetőt. Megakarták előzni a további vízbetörést és szivattyúztak: ha a tengervíz elönti a tűzforró kazánokat, hatalmas robbanás veti szét a hajótestet. Úgy tudjuk, önként vállalták az öngyilkos küldetést a Szent István és közel ezer bajtársuk megmentéséért

– emeli ki az ezredes.

Az utolsó pillanatig kitartottak, amikor a hajó megbillent, az ő sorsuk is megpecsételődött. A másik ok, hogy a hajótüzérek zöme magyar volt, az egyik torpedó miként említettük is az egyik 15 cm-es űrméretű löveg lőszerkamráját találta telibe.

Az I. világháborúban egyébként a császári és királyi haditengerészet emberveszteségének egyharmada volt magyar illetőségű, ehhez képest ez a 46 százalék kiugróan magas arány.

„A kötelesség az életnél is előbbre való.”

A magyar honvédelmi miniszter, a vezérkari főnök, a honvédség, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum vezetői 2008-ban egy horvát hadihajó fedélzetéről búvárokkal küldött emléktáblát az SMS Szent István roncsaihoz. A fekete gránit tömb felirata a flotta jelmondata:

A kötelesség az életnél is előbbre való.

Ami az egyiknek vereség és tragédia, az a másiknak győzelem és ünnep – a háború sajnos ilyen. A hatalmas fegyvertényre való tekintettel június 10. az olasz haditengerészet napja.

Szomorú, dicstelen sors jutott a testvérhajóknak is. A Viribus Unitisre Olaszország tartott igényt, de végül a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság tulajdonába került, ahol a flotta zászlóshajójának szánták. Csakhogy az olaszok nem tudták „megemészteni” a döntést, és egy búvárkommandó két tapadóaknával elsüllyesztette.

A Prinz Eugene-t Franciaország kapta: fegyvereit leszerelték, és úgynevezett célhajónak használták, vagyis célpontnak hadgyakorlatokon. Rövidesen elsüllyedt. A Monarchia széthullását egyedül a Tegetthoff „élte túl”, Olaszország bevonta a flottájába és hadrendbe állította.

(Kiemelt kép: Wikipedia)