Miért gabalyodik össze a fülhallgató a zsebben?

A fülhallgatók gyakran akár az asztalon is képesek teljesen összegubancolódni, arról nem is beszélve, hogy milyen káosz alakulhat ki egy zsebben.
Kapcsolódó cikkek

Dorian M. Raymer és Douglas E. Smith 2007-ben mutatta be azt a tanulmányt, amely felmérte a kábelek összegubancolódásának okait. A vizsgálatban a szakértők különböző merevségű és hosszúságú szálakat helyeztek más-más időre dobozokba – írja a Discover. A kutatók összesen több mint 3400-szor hajtották végre a kísérletet.

A megfigyelések alapján az összetett csomók akár néhány másodperc után megjelenhetnek,

a keményebb és hosszabb kábelek pedig könnyebben összegabalyodnak.

A szakértők a kísérlet adatait felhasználva utóbb számítógépes szimulációt futtattak, hogy kiderítsék, miként alakulhattak ki a csomók.

Az eredmények alapján a csomósodás valószínűségét jelentősen növeli az adott kábel hossza. A 46 centiméteresnél rövidebb szálak például nagyon ritkán gabalyodnak össze, a csomók létrejöttének esélye azonban egészen 150 centiméteres hosszig nő – igaz, a valószínűség a 100 százalékot sosem éri el.

Kép: Thinkstock

Hasonlóan fontos a dobozban (azaz a szimulált zsebben) töltött idő, de a kábel átmérője és rugalmassága is hatott némiképp a gubancolódásra.

Az átlagos fülhallgató hossza 139 centiméter.

Egy ilyen hosszúságú kábel valamivel kevesebb mint 50 százalékos eséllyel csomósodhat össze egy táskaméretű zárt térben.

Raymer és Smith arra is rámutatott, hogy a fülhallgatók Y alakja tovább növeli az összegabalyodás valószínűségét.

Így alakul ki csomó a fülhallgatókban (kép: PNAS)

Hasonló eredményre jutott 2014-ben Robert Matthews, aki diákok segítségével mérte fel a fülhallgatók spontán csomósodását – írja a Daily Mail. A szakértő úgy véli, hogy a fülhallgató két végének rögzítésével jelentősen csökken a gubancolódás esélye.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

(Kiemelt kép: Thinkstock)