Miért lesznek annyira idegesek az emberek az esős napokon?

Aki utazott már esős, nyári napon tömegközlekedéssel, valószínűleg megtapasztalta, hogy ilyenkor az emberek ingerlékenyebbek, és kevésbé adnak az illemre. Mi állhat a jelenség hátterében?

A PsychCentral szerint az időjárás számos módon hathat az ember közérzetére és viselkedésére.

A magasabb hőmérséklet és az extrém csapadék kombinációja például a lehető legrosszabbat hozza ki az emberből.

Solomon Hsiang, a Princeton Egyetem akkori munkatársa 2013-ban olyan tanulmányt mutatott be, melyben az agresszió és a meleg közti összefüggést boncolgatta. A szakértő kollégáival átfogó elemzést végzett az éghajlat és az emberi konfliktusok kapcsolatát vizsgáló korábbi publikációkon. Arra jutott, hogy az esőzés és a hőmérséklet emelkedésének hatására kimutathatóan nő a csoportok és a személyek közti agresszió.

Ugyanabban az évben Marie Connolly, a Québeci Egyetem szakértője is publikált egy tanulmányt. A kutató vizsgálata során nőkkel készített interjút esős és meleg, illetve száraz és hűvösebb napokon. Az adatok alapján az alanyok jóval elégedetlenebbek voltak, amikor az időjárás fülledtebben alakult.

2017-ben Dick Ettema, az Utrechti Egyetem munkatársának neve alatt jelent meg egy publikáció, amely átfogóan elemezte az időjárás és a közlekedéshez fűződő hangulat kapcsolatát. A tanulmány ismét megerősítette, hogy az esős, meleg napok egyáltalán nem kedveznek az utazásnak.

Kép: Thinkstock

Az esős idő a meleggel együtt különösen rosszul hat szervezetünkre – írja a Live Science. A forróságban például nehezebben megy az alvás, a fizikai aktivitás jóval megterhelőbb, mindemellett pedig több nedvességet vesztünk a napi tevékenységünk során.

A megnövekedett hőmérséklettel ráadásul a szívverés és a vérnyomás is emelkedik, ez pedig az arousal, azaz a szervezet izgalmi és éberségi állapotának szintjére is hat. A magas fizikai arousal-szint pedig sokszor agresszivitással társul. A melegben ugyanakkor az arousal érzékelése csökkenhet, emiatt pedig az emberek hajlamossá válhatnak a helyzetek túlreagálására.

Ha a forróságot csapadék is kíséri, az további hatásokkal is járhat. A borús napokon például kevesebb szerotonin szabadul fel az agyban, mely anyag jelentős befolyással bír a hangulatra.

Az esőzések miatt ráadásul az emberek gyakran fedett helyekre – például tömegközlekedési eszközökre – húzódnak be. Így a nyári esőzések során sok ingerült ember gyűlhet össze viszonylag kis helyen, ez pedig növelheti a személyközi konfliktusok kialakulásának esélyét.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

(Kiemelt kép: Kallos Bea/MTI )