Hogyan találták fel a defibrillátort?

Manapság magától értetődőnek vesszük, hogy a leállt szív elektromos áram segítségével „bebikázható”. Pedig az áramütés gyógyító hatását csak a 19. század legvégén fedezte fel a tudomány, az első defibrillátor megjelenésére pedig közel 50 évet kellett várni.
Kapcsolódó cikkek

Az, hogy a leállt szív áram segítségével újraindítható, Jean-Louis Prévost és Frederic Batelli  igazolták 1899-ben – írja az AED.com. A svájci kutatók kísérleteikkel bebizonyították, hogy a kisebb áramütésekkel rendszertelen izomrángásokat, úgynevezett kamrai fibrillációt idézhetnek elő a kutyák szívében, a nagyobb áramütéssel pedig újra is indíthatják a szervet.

Az első defibrillátor, Claude Beck és James Rand, 1947 Forrás Bakken Múzeum

Az emberi alkalmazásra azonban közel fél évszázadot kellett várni. Az első dokumentált újraélesztést 1947-ben Claude S. Beck hajtotta végre egy rosszul sikerült operáció közben. Az amerikai szívsebész kutatásai során arra jutott, hogy a szív képes arra, hogy egy leállás után külső segítséggel ismét beinduljon. A szakértő ezért olyan eszközt kezdett el kidolgozni, amely képes áramot vezetni a szervbe.

Egy alkalommal Beck épp egy 14 éves fiút műtött, amikor megállt a fiatal páciens szíve. A sebész nem habozott, felhozatta a kórház alagsorából fejlesztés alatt álló találmányát, és kipróbálta a nyílt mellkassal fekvő fiún. Bár első használatra nem történt semmi, a második áramütés már elérte célját.

Beck eszköze meglehetősen kezdetleges volt, a sokk szívbe vezetéséhez fanyeles evőkanalakat használt.

Majdnem egy évtizednek kellett eltelnie, mire a kutatók komolyabb áttörést értek el a fejlesztésben.

Az első zárt mellkasos defibrillálást Paul Zoll mutatta be 1956-ban egy olyan eszközzel, melynek megalkotásán William Kouwenhoven amerikai mérnök az 1920-as évek óta dolgozott. A külső defibrillálás nemcsak biztonságosabb, de energiatakarékosabb is volt.

A következő jelentős előrelépés 1978-ban, az AED (automata külső defibrillátor) feltalálásával jött el. Az efféle eszközök meglehetősen könnyedén működésbe hozhatóak, így akár a laikusok is használhatják őket.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

(Kiemelt kép: Thinkstock)