Európa most megmentheti a méheket

Az Európai Parlament támogatja a méhek tömeges pusztulását okozó növényvédő szerek betiltását, amelyek a legfrissebb tudományos kutatás szerint is gazdaságosan kiválthatók sokkal biztonságosabb védekezési módokkal. De ez még önmagában kevés.  
Kapcsolódó cikkek

Csütörtökön az Európai Parlament állásfoglalásában kiállt amellett, hogy az EU és tagállamai tiltsák be a méhgyilkos neonikotinoid rovarölő szereket, és fektessenek többet a méhek védelmébe – közölte a Greenpeace Magyarország.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) szerdán közölte a témában 2013 óta összegyűlt kutatási eredményeket, melyek egyértelműen alátámasztják: az említett vegyszerek károsítják a méheket. Ugyancsak ezen a héten hozta nyilvánosságra egy nemzetközi kutatócsoport azt az átfogó vizsgálatát, amely bemutatja: a méhgyilkos neontikotinoidok kiválthatóak döntően vegyszermentes védekezési módokkal, gazdasági károk nélkül.

Az uniós tagállamok mindezen ajánlások, információk birtokában március 24-én szavazhatnak a vegyszerek végső sorsáról.

Uniós szinten kell intézkedni

A ma elfogadott jelentést egyébként a fideszes Erdős Norbert EP-képviselő jegyzi, a sajtóban „Mézjelentésként” terjedt el, és kimondja:

Kiválthatók

A Európai Parlament a jelentés elfogadásával csak ajánlást fogalmazott meg. A három méhgyilkos neonikotinoid (imidakloprid, tiametoxám, klotianidin) sorsáról a tervek szerint március 24-én szavaznak az uniós tagállamok.

A héten mutatta be a neonikotinoidok és más felszívódó növényvédő szerek hatásait vizsgáló nemzetközi tudóscsoport. Kiderült: ezen növényvédő szerek korántsem olyan hatékonyak, mint ahogy azt korábban gondolták – viszont a természetes ökoszisztémákat, a beporzó rovarokat károsító hatásaik miatt indokolt a betiltásuk.

A tudósok a tanulmányok alapján továbbá kiemelik, hogy a neontikotinoidok kiválthatóak számos vegyszermentes védekezési móddal is, anélkül hogy ez gazdasági károkat okozna.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Nic Bothma)