Megoldották az ókori pokolkapu rejtélyét

Az időszámítás előtti 2. században az ókori görög városállam, Pergamon kezdte el építtetni a mai Törökország területén fekvő Hierapoliszt. A város termálvizes forrásokra épült, fürdői pedig messze földön híresek voltak.
Kapcsolódó cikkek

Hét évvel ezelőtt kutatók egy csoportja egy „pokolkapura” bukkant a város romjainál – a kaput latinul Plutoniumnak nevezik, utalva a római alvilági istenre, Plutóra. A barlangban olyan gázok törnek fel, melyek belélegezve halálosak. Az ókori feljegyzések alapján az üregbe belépő emberek jobban viselték a gáznak való kitettséget, mint az áldozatként bemutatott bikák, juhok és madarak.

Egy új, az Archaeological and Anthropological Sciences folyóiratban megjelent tanulmány választ talált a hierapoliszi Plutonium rejtélyére – írja az IFLScience.

A szakértők szerint a pokolkapu egy olyan repedés felett fekszik, amelyből folyamatosan, még manapság is jelentős mennyiségű szén-dioxid szivárog.

A gáz koncentrációja fokozatosan csökken a barlang talajától távolodva – ez magyarázatot ad arra, hogy az állatok miért pusztultak el az üregben, míg az őket behurcoló papok nem.

A Duisburg-Esseni Egyetem munkatársai által vezetett csapat szerint a helyi áldozatbemutatásról több ókori szerző is beszámolt. Sztrabón, az időszámítás előtti 1. században élt görög utazó például egy feljegyzésében azt írta, hogy a barlangban olyan sűrű és homályos a pára, hogy a talajt sem lehet látni. Sztrabón szerint minden állat, amely belépett, azonnal elpusztult.

Bár a szakértők korábban is tudták, hogy a területen gyakoriak a vulkanikus gázok, a csapat jobban meg akarta érteni a pokolkapu működését. A későbbi mérések felfedték, hogy az üreget érő napfény és fuvallatok hozzájárulnak a mérgező gáz terjedéséhez.

Az adatok alapján a hajnal előtti időszakban a legveszélyesebb belépni a Plutoniumba.

Éjszaka olyan magas a szén-dioxid szintje, hogy a koncentráció akár egy ember számára is végzetes lehet.

A korabeli papok valószínűleg pontosan tudták, hogy mikor érdemes áldozatot bemutatni a barlangban. Talán természetfeletti erejüket is demonstrálhatták azzal, ha napközben sértetlenül jártak ki-be az üregbe. A tünetmentes alvilági sétához az is kellett, hogy sziklákon lépkedve maradjanak távol a kigőzölgéstől, és sokáig visszatartsák a lélegzetüket.

Nem csak Hierapoliszban létezik efféle szén-dioxid-forrás. 1986-ban a kameruni Nyos krátertó bocsátott ki magából hatalmas mennyiségű színtelen, szagtalan gázt. A kitörésben több mint 1 700-an vesztették életüket.

(Kiemelt kép: Thinkstock)