Évekig keresték az X-bolygót

Már a Plútó utáni hajszát is nagy érdeklődés övezte, bár akkor még a rejtélyes X-bolygóként utaltak rá. 1930. február 18. után valóságos sztárrá vált és az is maradt, sokan kiakadtak lefokozásán. Pedig nem neki szólt.
Kapcsolódó cikkek

Egy francia matematikus, Urbain Le Verrier az 1840-es években számításokkal igazolt egy korábbi feltételezést: az 1781-ben felfedezett Uránusz keringési pályáján észlelt szabálytalanságokat egy másik bolygó okozza, Naprendszerünk nyolcadik bolygóját, a Neptunuszt viszont hivatalosan a német Johann Galle fedezte fel 1846-ban.

Ma is ez a Naptól legtávolabb keringő bolygó, de volt csaknem 80 év, amikor más birtokolta e címet.

Az új égitest ugyanis nem magyarázta maradéktalanul az Uránusznál érzékelt anomáliákat, ezért a századfordulón valóságos hajsza indult a kilencedik planéta után. Percival Lowell, a híres Lowell Obszervatórium alapítója

1906-ban már el is nevezte: „X bolygó”.

A nagy felfedezés

Lowell 1916-ban bekövetkezett haláláig kereste az égitestet sikertelenül, pedig ha tudta volna: a későbbi Plútót vélhetően már az 1909-es esztendőben sikerült megörökíteni, ám a felvétel minősége és megfelelő adatok híján átsiklottak felette – írja a Rubicon.hu.

Az áttörést egy ifjú csillagásznak köszönhetően sikerült elérni: az akkor mindössze 23 esztendős Clyde W. Tombaugh 1929-ben kezdett az arizonai Lowell Obszervatóriumban dolgozni, egyetlen feladata a titokzatos X-bolygó felkutatása volt.

Éjt nappallá téve egy évig dolgozott, mire végre 1930. február 18-án sikerült bizonyítania, hogy a fotókon látható egyik homályos folt bolygószerű mozgást végez, vagyis az X-bolygó létezik. A felfedezés világszenzációként robbant, így nem csoda, hogy a planéta nevének kiválasztását is komoly érdeklődés kísérte.

Az alvilág ura

Csillagászok a szokásokhoz híven valamely római isten, illetve a Lowell család valamely tagjának nevét javasolták, de gyakorlatilag mindenki ötletelt. Végül egy 11 éves kislány, Venetia Burney mindenki tetszését elnyerte: Plútó. A görög mitológiában ő az alvilág ura, a kilencedig bolygóra pedig feltételezhetően zord klímája miatt illett a név.

Kormos jég, négy kilométer magas, jégből álló hegyek és számtalan rejtély:

Rögtön hatalmas sztár lett: róla kapta nevét Walt Disney jól ismert kutya alakja, Glenn T. Seaborg a bolygó előtt tisztelegve nevezte 1941-ben plutóniumra az akkoriban felfedezett legújabb elemet. A Plútó diadala viszont nem tartott sokáig – már ha esetében illendő módon nem emberi, hanem csillagászati léptékben gondolkodunk.

Nem őt akarták bántani

A Nemzetközi Csillagászati Unió 2006-os prágai konferenciáján az égitestet törpebolygóvá fokozták le, amit komoly közfelháborodás követett. Az Egyesült Államokban például a plutoedet választották 2007-ben az év szavának, ami a Plútó sorsa ihletett, leértékelt, lecsökkentett jelentéssel bír.

Pedig a tudósok nem az égitestre haragudtak, csupán átírtak egy definíciót, amely szerint attól fogva csak azon égitesteket tekinthetjük önálló bolygóknak, melyek képesek „tisztára söpörni” pályájukat, vagyis a közeli planéták útját az ő gravitációs mezőjük befolyásolja. A lefokozással a név is változott: 134340 Pluto.

(Kiemelt kép: RON MILLER / LEEMAGE)