Amatőr hiba miatt vesztettek el egy műholdat az oroszok

Az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz) elismerte, hogy emberi mulasztás miatt veszett el tavaly novemberben egy megközelítőleg 11,8 milliárd forintból létrehozott műhold. A szakértők ugyanis rossz indítási koordinátákat adtak meg a műholdat szállító rakétának.
Kapcsolódó cikkek

Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes múlt héten ismerte el, hogy a Meteor-M időjárási műholdat úgy programozták, mintha a Kazahsztán területén található bajkonuri koszmodromról indult volna – számol be a ScienceAlert.

Az űrrepülőtér fontos szerepet töltött be a szovjet űrprogramok sikereiben, az 1950-es évektől kezdődően rengeteg űreszközt indítottak innen. A Roszkoszmosz a rendszerváltás óta is gyakran használja a kazahsztáni létesítményt, igaz, nem ez az egyetlen űrrepülőtér a volt Szovjetunió területén.

Ott van például a jóval modernebb Vosztocsnij koszmodrom, amely Kelet-Oroszországban, az Amuri területen fekszik. Az űrrepülőteret 2011-ben kezdték el építeni, a létesítmény pedig olyannyira új, hogy a Meteor-M 2-1 2017. november 28-i felbocsátását megelőzően csupán egyetlen rakétát indítottak el róla.

A műholdat 18 kisebb űreszközzel együtt bocsátották fel egy Szojuz-2 rakétán. Eleinte minden a tervnek megfelelően alakult, a Meteor-M leválásánál azonban hibát észleltek: az irányítás képtelen volt felvenni a kapcsolatot a műholddal. Mivel a szerkezet 5 éven át gyűjtötte volna az időjárási adatokat, elvesztésével súlyos veszteség érte az orosz tudományos világot.

Az orosz média ekkor arra gyanakodott, hogy a rakéta utolsó fokozatával adódtak problémák, a Roszkoszmosz nyomozása azonban egészen mást mutatott.

A vizsgálat alapján egy meglehetősen amatőr emberi hiba miatt vesztették el a műholdat.

Az űrügynökség szerint a rakéta kilövési utasításait programozó szakértők a Vosztocsnij űrrepülőtér helyett a bajkonuri koszmodrom koordinátáit adták meg, a mulasztást pedig egészen a műhold leválásáig nem sikerült érzékelniük.

A Roszkoszmosz az utóbbi időkben több kudarcot is átélt. Májusban a szervezet jelentős költségvetés-csökkentésen esett át, miután kiderült, hogy 470 milliárd forintnak megfelelő összeget pazaroltak el – a pénzt többsége a Vosztocsnij koszmodrom építése közben tűnt el.

Rogozin akkor azt mondta, ilyen szintű erkölcsi hanyatlás mellett nem csoda, hogy ennyire magas a balesetek aránya.

(Kiemelt kép: Roszkoszmosz)