Bűnözők irtják az állatokat, már mi is veszélyben vagyunk

A jogszabályok dacára ma már Európa nagy részének biodiverzitását, az emberek megélhetését fenyegeti az illegális fakitermelés és a vadállatok mértéktelen pusztítása.
Kapcsolódó cikkek

Az illegális fakitermelés, a kaviárkereskedelem, a vadon élő madarak tömeges pusztítása, valamint a medvékre, farkasokra és hiúzokra irányuló orvvadászat súlyosan veszélyezteti a 15 európai országon átívelő Duna-Kárpát régió élővilágát és biológiai sokféleségét – figyelmeztet az ENSZ, a WWF és az Eurac Research legfrissebb jelentése.

A madarakat többek között olyan országok éttermei számára értékesítik, mint Olaszország és Málta. Az illegális fakitermelés és a vadon élő állatok kereskedelme – az európai és nemzetközi környezetvédelmi jogszabályok ellenére – már a régió biodiverzitását és lakosainak megélhetését fenyegeti.

A környezeti bűnözés sajnos Magyarországon sem ismeretlen fogalom, bár egyes válfajai – köztük az illegális fakitermelés – szerencsére nem éri el a néhány szomszédos országban tapasztalható mértéket. A nagyragadozók illegális kilövése viszont – amelyre szintén volt néhány példa hazánkban az elmúlt években – veszélyeztetheti ezeknek a természetvédelmi szempontból fontos, védett fajoknak a visszatérését

– mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője.

(Kiemelt kép: Fritz Polking/WWF)