Immár hivatalos: megakadályozható a HIV nemi úton történő átadása

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (CDC) megerősítette: van olyan terápia, mellyel megakadályozható a HIV nemi úton történő átadása.
Kapcsolódó cikkek

Az utóbbi évek klinikai tesztjei azt mutatják, hogy azok az antiretrovirális terápiával (ART) kezelt HIV pozitív betegek, akiknek vírusterheltsége kimutathatatlan, nem tudják szexuális úton továbbadni a vírust. Az eredményeket először júliusban mutatták be. A közelmúltban a CDC is hivatalossá nyilvánította a kimutathatatlanság és átadhatatlanság közti összefüggést – számol be az IFLScience. Az új nyilatkozat fontos lépést jelent a HIV-pozitív emberek stigmatizálása ellen.

A CDC szerint a három különböző vizsgálat során nem figyeltek meg szexuális transzmissziót azokban az esetekben, ahol a fertőzött alany sikeres kezelésen esett át.

Ez azt jelenti, hogy azoknál a személyeknél, akik az előírásnak megfelelően naponta szedik az ART-t, és kimutathatatlan vírusterhelést érnek el és tartanak fenn, ténylegesen nem áll fenn a veszélye annak, hogy a vírust szexuális úton továbbadják egy HIV-negatív partnernek

– áll a CDC levelében.

A közleményben ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy az intézmények és a tájékozatlanság miatt a páciensek gyakran nem kapják meg a szükséges kezelést. A nem megfelelő egészségügyi rendszer, a szegénység, a rasszizmus, a homofóbia, a bifóbia, a transzfóbia és a kriminalizáció mind hozzájárulnak ahhoz, hogy sokan csak nehezen juthatnak hozzá a terápiához.

Éppen ezért fontos küzdeni az előítéletekkel, és megértetni, hogy a HIV esetében a kimutathatatlanság átadhatatlanságot is jelent.

Az ART segítségével ugyan kiiktathatóak az aktívan szaporodó kórokozók, a HIV rejtőzködve megmaradhat a szervezetben. Emiatt a terápia nem egyszeri, hanem élethosszig tartó. Bár az utóbbi idők eredményei azt mutatják, hogy idővel lesz módunk a vírus végleges leküzdésére, egyelőre korai azt mondani, hogy közel állunk a betegség legyőzéséhez.

(Kiemelt kép: CDC/Wikimedia Commons)