Lenyűgöző viking sírt találtak Skóciában

A magas társadalmi státuszú katonát nagyjából 1 000 éve temették el egy hajóban. A sírból rengeteg páratlan lelet, így egy hatalmas kard és egy széles pengéjű fejsze is előkerült.
Kapcsolódó cikkek

A férfi nyughelyét a Skócia nyugati részén található Swordle-öbölnél fedezték fel, igen messze Skandináviától. A sírból skandináv, ír és skót eredetű tárgyak kerültek elő. A szakértők szerint a páratlan lelet segíthet megérteni, hogy miként éltek a nyugat-skóciai emberek a 10. században.

Oliver Harris, a Leicesteri Egyetem kutatója és a felfedezésről beszámoló tanulmány vezető szerzője szerint a sír tárgyai rámutattak: szoros kapcsolat volt a korabeli Skandinávia és Írország közt. A szakértő hozzátette, a maradványok elemzésével az itt eltemetett férfi étrendjére is következtetni tudtak.

A szakértők még 2011-ben fedezték fel a nyughelyet az Ardnamurchan-félszigeten. A kutatókat lenyűgözte az innen előkerült fegyverek sokszínűsége: egy kardot, egy fejszét, egy lándzsát, illetve egy pajzsot is megtaláltak a sírban.

A nyughelyben ezeken kívül a mára elkorhadt hajót összefogó 213 fémszegecset, illetve a főzéshez, a munkához, a földműveléshez és az élelem előállításához használt tárgyakat is felfedeztek. A lelőhely ráadásul igen közel volt egy újkőkori sírhalomhoz, melynek köveit a szakértők szerint a viking sír elkészítéséhez is felhasználhatták.

Viking sír Kép: Pieta Greaves/AOC Archaeology

Harris úgy gondolja, az ardnamurchani temetési hajó a maga nemében páratlan, hiszen az Egyesült Királyság szárazföldi területén még egyetlen ép viking hajósírt sem tártak fel. A kutató szerint a felfedezés kiegészíti a korabeli temetkezési szokásokról kialakított tudományos képet.

A sírban egy pajzsdudort, egy norvégiai eredetű köszörűkövet, elkövesedett textil- és famaradványokat, illetve egy rézötvözetes gyűrűs csapot is megtaláltak, melyet valószínűleg a temetési köpeny rögzítéséhez használtak. A férfi fogának izotópos elemzése azt is felfedte, hogy a harcos Skandinávia területén nőtt fel.

Az utóbbi időben viszonylag sok viking emlék került elő. 2016 szeptemberében például egy jó állapotú kardot fedeztek fel, teljesen véletlenül.

(Live Science)