Tisztára E.T. a borostyánba ragadt ősi rovar

Egy nagyjából 100 millió éves, földönkívüli kinézetű nőstény rovar borostyánban konzerválódott maradványát fedezte fel kutatók egy csapata.
Kapcsolódó cikkek

Az Aethiocarenus burmanicus tudományos névvel ellátott élőlény természetesen nem a világűrből érkezett. Az állat a mai Mianmar területén található Hukawng-völgyben élt – a közelben egyébként korábban több borostyánba zárt őslényt is felfedeztek már. A rovar feltehetőleg fák apró repedéseiben mozgott, atkákra és férgekre vadászott, de gombákkal is táplálkozott.

Az újonnan felfedezett jövevény testfelépítése annyira különbözik a már ismert fajokétól, hogy a szakértők egy egészen új rendbe, az Aethiocarenodea sorolták be.

George Poinar, az Oregoni Állami Egyetem szakértője szerint a rovarnak számtalan olyan vonása van, amely egyetlen általa ismert fajhoz sem passzol.

Sosem láttam még ehhez hasonlót. Úgy tűnik, igen egyedi a rovarok világában, és ezért egy jelentősebb vita után úgy döntöttünk, egy új rendben kell elfoglalnia a helyét

 – állapította meg a kutató. Poinar hozzátette, ezzel 32-re növekedett az ismert rovarrendek száma.

A szakértő szerint a legfurcsább az egészben az élőlény feje, amely sokban hasonlít arra, ahogy az idegeneket szokták ábrázolni. A hosszú nyakával, a hatalmas szemeivel és a szögletes fejével valóban egészen E.T.-szerű a lény, Poinar még halloweeni maszkot is készített, melyet az állatról mintázott – igaz, az álarc több gyereket halálra rémített.

A rovar megjelenése valójában igen hasznos lehetett: a háromszög alakú fej egyik csúcsa a nyakhoz illeszkedett, ezáltal az állat képes volt 180 fokban megforgatni a fejét – tehát szó szerint képes volt a háta mögé nézni.

A mai rovarok is elforgatják a fejüket 180 fokkal, de fel- és lefelé, nem pedig oldalra, mint ez a lény

 – jelentette ki Poinar.

A rovar testhossza egyébként 4,5 milliméter volt, nem fejlődtek ki szárnyai, igaz, így is igen gyorsan haladhatott hosszú, vékony lábaival. A bogár nyakán két apró nyirok található, Poinar szerint nem lehetetlen, hogy ebből ragadozókat riasztó vegyületet választott ki.

(Live Science)