Két új holdja van az Uránusznak

Két apró, eddig felfedezetlen hold keringhet az Uránusz két körgyűrűje közelében, állapították meg az Idahói Egyetem szakértői.

Két apró, eddig felfedezetlen hold keringhet az Uránusz két körgyűrűje közelében, állapították meg az Idahói Egyetem szakértői a NASA Voyager 2 űrszondájának harminc éve gyűjtött adataiból.

Rob Chanca és Matt Hedman, az egyetem munkatársai fedezték fel a mintázatokat, miközben a Uránusz körgyűrűiről 1986-ban készült felvételeket vizsgálták. Megfigyelték, hogy az alfagyűrű, a bolygó legfényesebb gyűrűjének peremén periodikusan változik a gyűrű anyagának mennyisége. Hasonló, még ígéretesebb mintát fedeztek fel a szomszédos béta gyűrű azonos részén.

Chancia és Hedman a bolygók gyűrűinek tapasztalt ismerői: ők tanulmányozzák a Szaturnusz körül keringő Cassini űrhajó adatait is, amelyek új információkat szolgáltatnak a gyűrűkről. Ennek segítségével a tudósok új megközelítésben vizsgálhatják a Voyager 2 által gyűjtött Uránusz-adatokat is.

A kutatók becslései szerint a feltételezett holdak 4-14 kilométer átmérőjűek lehetnek, tehát olyan kicsik, mint a Szaturnusz néhány azonosított holdja, de kisebbek, mint bármely ismert Uránusz-hold. Az Uránusz kísérői különösen nehezen észlelhetőek, mivel felszínüket sötét anyag borítja.

Még nem láttuk a holdakat, de vélhetően nagyon kicsik, ezért nagyon könnyen elszalaszthattuk őket. A Voyager képei pedig nem voltak elég aprólékosak ahhoz, hogy könnyen láthatóak legyenek, mondta Herman.

A szakértő szerint felfedezéseik segíthetnek az Uránusz-gyűrűk tulajdonságainak megismerésében. Ezek ugyanis különösen keskenyek a Szaturnuszéihoz képest. A holdacskák – ha léteznek -, egyfajta “pásztorholdak”, amelyek segíthetnek egyben tartani a gyűrűt. A bolygó 27 már ismert holdja közül kettő, az Ophelia és a Cordella az Uránusz ipszilon gyűrűjének pásztora.

A bolygó gyűrűrendszerének 1977-es felfedezése óta foglalkoztatja a kutatókat annak kérdése, hogy hogyan maradnak ilyen keskenyek az Uránusz gyűrűi.

Nagyon örülnék, ha ezekről a feltételezett holdakról kiderülne, hogy valóban léteznek, és közelebb hoznának minket a megoldáshoz, mondta Chancia.

Annak bizonyítása, hogy a holdacskák valóban léteznek, már más, teleszkópokkal és űrhajókkal dolgozó szakemberek munkája lesz, fejtette ki Hedman és Chancia.

(MTI)