Zika: rendkívüli károsodást okozhat a baba agyában

Egy nagyon komoly amerikai szakember mondta ezt, bár hozzátette, nem akar vészmadár lenni.
Kapcsolódó cikkek

Anne Schuchat, az amerikai járványügyi hivatal (CDCP) igazgatóhelyettese egy washingtoni sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a vírust hordozó egyiptomi csípőszúnyog több amerikai államban van jelen, mint ahogy azt korábban gondolták. Ráadásul sokkal ijesztőbb eredményekre jutottak a vírus kapcsán, mint amire eredetileg számítottak.

Anthony Fauci, az amerikai Nemzeti Allergológiai és Infektológiai Intézet (NIAID) igazgatója a Fehér Ház egyik tájékoztatóján azt mondta, a Zika-vírus elleni első tesztoltás szeptemberre készül el. Hozzátette, nem akar “vészmadár lenni”, de a legutóbbi felfedezések azt mutatják, hogy a vírus rendkívüli károsodásokat okozhat a magzatok agyában. Emellett megemlítette, hogy felnőtteknél ritka neurológiai problémák kialakulásáról érkeztek jelentések.

Fauci úgy vélte, hogy a Zika elleni küzdelemhez jelenleg elérhető 589 millió dollárral csupán átmenetileg tudják féken tartani a betegséget, és ez az összeg nem elegendő arra, hogy alapos munkát végezzenek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint idén négymillióra emelkedhet a Zika-lázas megbetegedések száma az amerikai kontinensen, ahol a szúnyogok által terjesztett kór 2014 februárjában ütötte fel először a fejét az őslakosok körében.

A gyanú szerint a vírus magzatoknál kóros kisfejűséget okozhat. A megbetegedés tünetei közé tartozik többek között a fejfájás, a láz, a piros vagy fehér bőrkiütés, ritkábban pedig az izom- és ízületi fájdalom.

Címkék: zika-vírus