Gigászi csillagrobbanást érzékeltek

Lassan befejezi égi pályafutását egy szupernóva, amit már nyár óta figyelnek. Irtózatos, mennyi anyagot dob le magáról, eközben óriási fényt bocsát ki.
Kapcsolódó cikkek

Óriási szupernóvát detektáltak csillagászok, a csillag robbanását már tavaly júniusban észlelték, de még mindig nagy mennyiségű energiát sugároz a világűrbe – írja a BBC. A csúcsán a jelengés 200-szor erősebb volt egy szupernóvánál, az égitest ekkor 570 milliárdszor erősebben világított, mint a Nap.

Tudósok szerint a robbanást egy különleges neutroncsillag, egy magnetár okozta, ami kb. akkora mint London, viszont irtózatos erővel pörög, másodpercenként ezret fordulva a tengelye körül. Viszont ez a pörgés lassul, ezért egyre több fényt és anyagot vet ki magából robbanásokkal.

Christopher Kochanek az Ohiói Állami Egyetem kutatója szerint hatalmas mennyiségeket kell elképzelni: a Nap tömege lehet kb. ezé az égitesté, és a kiköpött anyaga 10 ezer kilométer per másodperces sebességgel megy a szélrózsa minden irányába.

A szupernóva 3,8 milliárd fényévre található, és a chilei All Sky Automated Survey for SuperNovae teleszkóppal érzékelték. Ezzel a berendezéssel direkt a nagy kozmikus felvillanásokat lesik, majd értékelik ki az adatokat, hogy többet megtudjanak a szupernóvákról.

Az ilyen robbanások a tudósok szerint fontos szerepet játszottak az univerzum létrejöttében. Ugyanis a nehezebb elemek és az újabb generációs csillagok is általuk jöttek létre. A most haldokló szupernóva hamarosan annyi anyagot szór ki magából, hogy akár Föld méretűvé is zsugorodhat. Addig is 100 ezer fok lehet a felszínen.